На території Європейського Союзу зареєстровано випадки ящура
Ящур - це висококонтагіозне вірусне захворювання, яке вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз та інших парнокопитних тварин і має значний вплив на тваринництво та торгівлю.
Основним джерелом поширення хвороби є інфіковані тварини, які передають вірус при диханні, зі слиною, лімфою із афт, що лопнули, молоком тощо.
Клінічні ознаки:
слинотеча
наявність невеликої круглої або овальної форми виразки слизової оболонки рота (афт)
ерозії на слизовій оболонці ротової порожнини та язика
підвищення температури тіла
кульгавість та зниження апетиту
Для профілактики ящура власники тварин мають дотримуватися:
закритого режиму утримання, належних умов утримання, годівлі та експлуатації сільськогосподарських тварин;
обов’язкового профілактичного карантинування тварин, які надходять в господарство;
контролю за станом здоров’я тварин на усіх етапах їх утримання;
регулярного очищення й дезінфекції приміщень, інвентарю, територій;
забезпечення обслуговуючого персоналу спецодягом, взуттям і предметами особистої гігієни;
обмеження доступу на тваринницькі ферми сторонніх осіб.
Власники корів, кіз, свиней, та інших парнокопитних можуть убезпечити своє поголів’я від інфікування ящуром дотримуючись простих правил біобезпеки, адже ящуром тварина може інфікуватися від іншої дикої або свійського тварини (для щойно придбаної худоби необхідно забезпечити 30 денний карантин). Також вірус ящуру може переноситись з кормами, на приладді, транспорті, взутті та одязі персоналу і, навіть, переноситись вітром.
У разі підозри щодо наявності хвороби у тварин необхідно негайно повідомити найближчу державну установу ветеринарної медицини