Нематеріальна культурна спадщина
Гастрономічна спадщина, як нематеріальна культурна спадщина громади, включає в себе традиції, страви, кулінарні методи та обряди, які передаються від покоління до покоління та розкривають багатство традицій і обрядів за столом. Це виявляється у стравах, особливих рецептах, специфічних інгредієнтах або унікальних методах приготування цих страв. Активне вивчення, документування та передача цих кулінарних традицій допомагає зберегти та вдосконалити неповторний характер кухні в межах територіальної громади. Українська народна кухня формувалася протягом віків, із давніх часів відзначалася різноманітністю страв, високими смаковими та поживними якостями. Водночас вона невпинно розвивається і змінюється. Тож запрошуємо в подорож смаками та ароматами наших унікальних страв, а саме: «Голубці з млинцями», «Затерта капуста», «Пироги з квасолею та маком».
«Голубці з млинцями» Детальніше тут:
Базуючись на традиційній українській кухні, готуються на свій лад і з такими приправами аби стати візитною карткою місцевості. Господині, які володіють особливостями приготування голубців з млинцями, користуються великою повагою. Страва є одною з атрибутів місцевої кухні. Хоч її споживають у звичайні дні, вона є неодмінним складником обрядовості: її подають під час ритуальних обідів – весіллях, хрестинах, поминальних обідах, під час родинних чи релігійних свят.
«Затерта капуста» Детальніше тут:
Це традиційна страва в українській кухні, що володіє багатошаровою історією яка вкорінена в культурні традиції. "Затерта капуста" є популярною в українській кухні та має численні регіональні варіації. Ця страва є яскравим прикладом того, як українці вміли використовувати прості інгредієнти для приготування поживних та смачних страв. «Затерта капуста» – це простота, насиченість та справжній смак давньої української кухні. Вона є чудовим прикладом кулінарної спадщини, яку українці зберегли та передають з покоління в покоління.
«Пироги з квасолею та маком» Детальніше читайте тут:
Це особлива страва, яка не лише смачна, але й відображає символіку та традиції свята. На різдвяні свята завжди пекли хліб, який називали «Книж», а після цього хлібу пхали в піч пісні пироги з квасолею та маком. Такі пироги можуть мати спеціальне значення, пов'язане із звичаями Різдвяних обрядів. На Варвари під час посту дівчата пригощали хлопців пісними пирогами з квасолею, картоплею, яблуками, маком. Завдяки простоті та поживності пироги з квасолею і маком зберегли свою популярність протягом століть і досі залишаються символом української кулінарної спадщини, передаючи нащадкам смак та історію минулих поколінь