СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ МІСЦЕВОГО РОЗВИТКУ: ГРОМАДИ ПІДСУМОВУЮТЬ ПЛАНУВАЛЬНУ ДІЯЛЬНІСТЬ

Дата: 23.05.2024 08:45
Кількість переглядів: 86

На Рівненщині відбувся фінальний захід у рамках проєкту «Підтримка стратегічного планування розвитку територіальних громад Рівненської, Житомирської та Полтавської областей»

Фото без опису

21 травня відбулася підсумкова регіональна конференція «Стратегічне планування: від затвердження документа до успішного впровадження», в якій взяли участь представники 9 громад Рівненщини, серед яких Білокриницька, Гощанська, Здолбунівська, Клесівська, Костопільська, Острозька, Радивилівська, Рокитнівська та Сарненська ТГ.

Упродовж періоду від серпня 2023 року до квітня 2024 року ці громади працювали над розробкою стратегій розвитку на період до 2027 року та формуванням планів заходів їх реалізації за експертної підтримки громадської організації «Ендшпіль» у рамках проєкту «Підтримка стратегічного планування розвитку територіальних громад Рівненської, Житомирської та Полтавської областей», що став можливим завдяки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Конференція відбулася у форматі дискусійних панелей, під час яких виступили голова правління ГО «Ендшпіль» і координаторка проєкту «Підтримка стратегічного планування розвитку територіальних громад Рівненської, Житомирської та Полтавської областей» Ірина Литвинчук; керівниця групи радників та експертів проєкту Ольга Іванюк; експерти, які надавали методичну і методологічну допомогу громадам у процесі розробки стратегій розвитку; представники органів місцевого самоврядування цільових громад.

Захід також відвідали в/о керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Марк Маккорд та голова Рівненської обласної військової адміністрації Олександр Коваль, які разом з учасниками конференції обговорили аспекти підготовки стратегій розвитку на всіх етапах її розроблення. Зокрема, йшлося про аналіз найновіших тенденцій розвитку громад та їх вплив на стратегічне планування; інструменти аналізу потреб громади під час розробки стратегій; шляхи залучення мешканців до процесу розробки стратегій; огляд типових викликів, з якими можуть стикатися громади під час розробки стратегій; методики оцінки впливу реалізованих проєктів на розвиток громади; місце стратегічного планування у реформі децентралізації України в умовах реалізації її європейського вибору.

Зокрема, Дмитро Ткачук, секретар Гощанської ради у своєму виступі зазначив: «Стратегія є одним із найважливіших документів. Вона є особливо визначальною сьогодні, в період повномасштабного вторгнення, коли змінюються пріоритети, напрями розвитку громади, набуває важливості інфраструктурна та безпекова складові. Дякуючи USAID «ГОВЕРЛА» та ГО “Ендшпіль”, ми перебуваємо на завершальному етапі затвердження стратегії нашої громади, і думаємо, що не просто її виконаємо, але й вийдемо за її межі».

Віктор Буйний, селищний голова Клесівської ТГ акцентував на важливості активного планування: «Без планів, без мрій неможливий поступальний розвиток. Навіть при відсутності значного досвіду громади сьогодні мають безліч можливостей, але потрібно не боятися проявляти ініціативу та рухатись вперед. Крім того, дуже важливо думати не лише про інфраструктуру, хоча це вкрай актуально сьогодні, але пам’ятати ще про соціальну складову, про створення умов для розвитку молоді».

Ігор М’якішев,  начальник відділу інвестиційного розвитку Сарненської ТГ вказав на важливість налагодження діалогу  з мешканцями громади, з тим щоб громада розуміла, які зусилля були вкладені в розробку документів, а також які можливості децентралізація відкриває для безпосередньої участі кожного громадянина в цих процесах.

 

Тарас Рашкевич, експерт проєкту зазначив: “В даному проєкті стратегія розвитку громад розроблялася за активної участі мешканців громад, тобто стратегія розроблялася людьми для людей. Завдяки цьому громади отримали нові точки зростання для сталого розвитку”.

Петро Пивовар, експерт проєкту, зауважив, що захід був відзначений високим рівнем взаємодії між усіма учасниками, включаючи представників громад, місцевої влади та експертів, що є знаком ефективного діалогу та співпраці: “Сподіваюся, що приклад такої ретельної роботи та відданості у розвитку місцевих громад буде стимулом для інших регіонів України для розробки й реалізації власних стратегій розвитку.”

 

Захід організований ГО «Ендшпіль» у рамках проєкту «Підтримка стратегічного планування розвитку територіальних громад Рівненської, Житомирської та Полтавської областей» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних