Рішення виконавчого комітету №127 «Про схвалення проєкту Міської цільової програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя Радивилівської міської територіальної громади на 2024-2026 роки»

Кількість переглядів: 46
Скликання: VIII скликання
Сесія: засідання 12/24
Тип документу: Рішення виконавчого комітету
Дата: 30.05.2024
Автор: Пастух Олександр Володимирович
Номер документу: 127
Назва документу: Про схвалення проєкту Міської цільової програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя Радивилівської міської територіальної громади на 2024-2026 роки
Прикріплені файли:
  1. Файл 1 (0.03 МБ)

                                                                              

РАДИВИЛІВСЬКА МІСЬКА РАДА

ДУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИКОНАВЧИЙ  КОМІТЕТ

 

Р І Ш Е Н Н Я

                                                                                         Код ЄДРПОУ 04057847

 

30  травня  2024 року                   м. Радивилів                                       №  127

 

 

Про схвалення проєкту Міської цільової програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя Радивилівської міської територіальної громади на 2024-2026 роки

 

 

Відповідно до ст. 40, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законів України «Про забезпечення української мови як державної», «Про правовий режим воєнного стану», «Про культуру», «Про бібліотеки і бібліотечну справу», «Про освіту», «Про позашкільну освіту», постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану», розпорядження Кабінету Міністрів України від 15 березня 2024 року № 243-р «Про затвердження Державної цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року», на виконання розпорядження голови Рівненської обласної державної адміністрації – начальника обласної військової адміністрації від 02 травня 2024 року №200 «Про Обласну цільову програму забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Рівненській області на 2024-2026 роки», з метою подальшого зміцнення функціонування української мови в усіх сферах життя Радивилівської міської територіальної громади, виконавчий комітет міської ради

 

в и р і ш и в:

 

          1. Схвалити проєкт Міської цільової програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя Радивилівської міської територіальної громади на 2024-2026 роки (далі - Програма), що додається.

 

 

 

 

2

 

          2. Подати Програму на затвердження сесії Радивилівської міської ради Дубенського району Рівненської області в установленому порядку, згідно вимог чинного законодавства.

Начальник відділу освіти, культури, туризму,

молоді та спорту Радивилівської міської ради

Ірина Ковалевська

          3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександра ПАСТУХА.

 

 

 

Міський голова                                                              Микола КАРАПЕТЯН

 

 

 

 

 

СХВАЛЕНО

Рішенням виконавчого комітету

Радивилівської міської ради

від 30.05.2024 № 127

 

Міська цільова програма забезпечення всебічного розвитку і
функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного
життя Радивилівської міської територіальної громади на 2024 — 2026 роки

І. Загальна характеристика

Міська цільова програма забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя Радивилівської міської територіальної громади на 2024 - 2026 роки (далі - Програма) є однією з програм освітньо-культурного розвитку Радивилівської міської територіальної громади, розроблена на виконання вимог статті 10 Конституції України, Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», Указу Президента України від 31 травня 2018 року № 156/2018 «Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України», розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 липня 2019 року № 596-р «Про схвалення Стратегії популяризації української мови до 2030 року «Сильна мова - успішна держава», Концепції Державної цільової національно-культурної   програми забезпечення                                      всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19 травня 2021 року № 474-р, розпорядження Кабінету Міністрів України від 15 березня 2024 року № 243-р «Про затвердження Державної цільової національно-культурної програми  забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року» та розпорядження голови обласної державної адміністрації – начальника обласної військової адміністрації від 02 травня 2024 року №200 «Про Обласну цільову програму забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Рівненській області на 2024-2026 роки».

 

Програма визначає основні напрями, пріоритети, завдання розвитку української мови на 2024 - 2026 роки, конкретизує механізми, основні заходи реалізації, терміни, прогнозовані обсяги фінансового забезпечення її виконання.

Мовна ситуація у Радивилівській міській територіальній громаді в основному відповідає нормам чинного законодавства. Навчання у всіх закладах дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти здійснюється виключно державною мовою. У літературно-мистецьких та культурницьких заходах постійно беруть участь творчі колективи громади, окремі виконавці, які через пісню популяризують українську мову. До цих заходів долучаються і дитячі колективи. Мовою туристичних та екскурсійних обслуговувань є державна мова. Традиційними стали проведення літературно-мистецьких заходів до Шевченківських днів, у рамках яких проходить конкурс учнівської творчості "Об’єднаймося ж, брати мої". Значну роботу з популяризації української мови здійснює Радивилівська  центральна бібліотека міської централізованої бібліотечної системи: проводяться презентації нових підручників та навчальних посібників, довідкової літератури з української мови, українознавства, забезпечується організація тематичних книжкових виставок, організовуються зустрічі з письменниками, літераторами, культурними діячами.

ІІ. Мета Програми

Метою Програми є подальше зміцнення функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя у Радивилівській міській територіальній громаді, виховання любові, поваги, шанобливого ставлення до її державного статусу, посилення консолідуючої ролі в українському суспільстві як засобу зміцнення державної єдності, територіальної цілісності та національної безпеки України.

                                          ІІІ. Обсяги та джерела фінансування

Фінансове забезпечення заходів Програми здійснюється за рахунок коштів міського бюджету та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

За попередніми розрахунками для виконання передбачених Програмою заходів з міського бюджету необхідно 485,0 тис. гривень. У тому числі за роками: 2024 рік —145,0 тис. гривень; 2025 рік – 170,0 тис. гривень, 2026 рік 170,0 тис. гривень.

Обсяги видатків уточнюються щороку з урахуванням можливостей міського бюджету, конкретизації завдань за підсумками їх виконання упродовж попередніх років.

ІV. Завдання і заходи

Завдання і заходи з виконання Програми наведено в додатку.

V. Очікувані результати

 

Виконання Програми забезпечить:

практичну реалізацію статті 10 Конституції України щодо всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя;

зміцнення функціонування української мови у засобах масової інформації, медіапросторі, сфері культури, освіти громади, в побуті, торгівлі;

підтримку представників освітніх, мистецьких колективів, громадських об’єднань, творчих працівників, місцевих літераторів, які сприяють розвитку української мови, культури, історичної свідомості;

сприяння популяризації серед жителів громади кращих зразків культурної спадщини України.

 

 

 

УІ. Завдання і заходи з виконання Міської цільової програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх

сферах суспільного життя у Радивилівській міській територіальній громаді

 

Найменування заходу

Відповідальні за виконання

«Виконавці»

Орієнтовні обсяги видатків з міського бюджету

Орієнтовні обсяги видатків (тис. грн)

2024

2025

2026

1. Популяризація україномовної літератури на офіційних вебсайтах та у соціальних мережах

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради  Олександр ПАСТУХ

55,0

15,0

20,0

20,0

2. Організація та проведення просвітницької роботи для цільових аудиторій щодо конституційної спроможності  реалізації державної мовної політики

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради  Олександр ПАСТУХ

55,0

15,0

20,0

20,0

3. Проведення літературно-мистецьких, навчально-патріотичних, інформаційних, соціокультурних заходів з популяризації української мови.

Відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту Радивилівської міської ради

55,0

15,0

20,0

20,0

4. Запровадження та популяризація безоплатних курсів, зокрема онлайн-курсів, із вивчення української мови для різних категорій громадян, у тому числі для ветеранів війни, членів їх сімей, членів загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України, а також громадян, які не вивчали українську мову.

Відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту Радивилівської міської ради

150,0

50,0

50,0

50,0

5. Забезпечення доступу та розвиток розмовних клубів на базі бібліотечних закладів

Відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту Радивилівської міської ради

60,0

20,0

20,0

20,0

6. Здійснення заходів з підтримки видання книг українською мовою та підвищення конкурентноздатності місцевих авторів

Відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту Радивилівської міської ради

110,0

30,0

40,0

40,0

 

 

Керуючий  справами                                                     Сергій ГУЩА


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних