9 березня – 210 річниця від дня народження видатного поета, художника, громадського діяча, титана українського духу й пророка Тараса Григоровича Шевченка

Дата: 09.03.2024 10:22
Кількість переглядів: 86

До цього дня, підготували цікаві факти про літератора, про які ви ще не чули:

Фото без опису

1.Може скластися враження, що всі селяни були нещасними й і що сімя Тараса була злиденною. Це не так. Тарас Шевченко народився в кріпацькій, але не дуже бідній сімї, і належав Василю Енгельгардту з народження. До слова, Василь був племінником Григорія Потьомкіна. От в Одесі є Потьомкінські сходи. Зі свого боку, Потьомкін був фаворитом і коханцем імператриці Катерини ІІ.

2.Матір Тараса Григоровича була вільною селянкою, яка одружилася з кріпаком. Один із дідів за матірю, Яким Бойко, мав кузню й пасіку. А батько чумакував. Переповідаючи Богдана Тихолоза (кандидата філологічних наук, – ред.), батько був далекобійником на теперішній манір, мав копійку. Також батько стельмахував. За Тихолозоммав своє СТО. Гроші в сімї були. Можливо, у них навіть була слуга на господарстві, але це здогадки.

3.Батько Тараса бачив, що Тарас не придатний для хатнього й сільського господарства. У його усному заповіті були такі слова: “Синові моєму Тарасу з мого хазяйства нічого не потрібно. З нього буде або щось дуже добре, або велике ледащо”. Саме тому Тарас був єдиним, кого у 8 років віддали до дяківської школи. Якби в сімї були тотальні злидні, то коштів на дяківську школу точно не було б.

4.Перші гроші Тарас заробив, допомагаючи відспівувати небіжчиків. Він був помічником священника.

5.Далі в Тараса не складалося з особистим життям. Під час приїздів в Україну в нього була закохана княжна Варвара Рєпніна. Памятаємо, що в тогочасному суспільстві було важливо, хто твої батьки і звідки ти. А княжна була онукою Кирила Розумовського, її батько був малоросійським генерал-губернатором, віцекоролем Саксонії.

6.ПершийКобзар”, який вийшов у 1840 році накладом 1000 примірників, розкупили за 2 тижні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних