"ДОРОГАМИ ПОЕТА НА РІВНЕНЩИНІ":

Дата: 06.03.2024 16:19
Кількість переглядів: 88

Радивилівська громада урочисто передала громаді Дубенщини Шевченківську естафету. З цієї нагоди відбулася культурно- мистецька подія із вшануванням пам'яті Великого Кобзаря та популяризацією його творчості. Знову Шевченкова весна на нашій землі,  яку Тарас щедро засівав словом.

Фото без опису

Напередодні 210-ї річниці від Дня народження геніального сина українського народу ми стаємо причетними до важливих знакових культурно-просвітницьких подій.

Одна із таких – передача Шевченківської естафети між громадами Рівненщини.  Така літературно-мистецька акція приурочена історичним подіям: серед шляхів, які сходив Тарас Шевченко, - і наша Рівненщина. У 1846 році, виконуючи доручення Київської археологічної комісії, Тарас Шевченко мандрував цим краєм як дослідник художник і збирач фольклору.  Його враження  в подальшому  золотим гомоном було відображено у поетичній творчості.

Сьогодні полум’яною силою провісництва для нашої громади, України і українців, знову звучало палке і невмируще Тарасове слово.

Для передачі Шевченкової естафети, яку Радивилівська громада торік отримала від Кореччини, сьогодні в Радивилів прибули делегації з Рівненської ОВА, Дубенської РВА, представники письменницької спільноти Рівненщини, серед яких – Ірина Сваха, Микола Тимчак, Любов Пшенична.

Вітала літературних діячів на Радивилівщині Галина Гнатюк, зазначивши, що саме письменники дали початок «Шевченківській естафеті», ініціювавши її передачу тими містами, де проїхав Тарас Шевченко 1846 року.

Відбулась літературно-мистецька імпреза біля облаштованого у рік, який став Шевченковим у громаді, масштабного стінопису на фасаді міської центральної бібліотеки - з ілюстрацією та настановчими словами Тараса Шевченка нам, нащадкам-землякам: « В своїй хаті – своя й правда, і сила, і воля».

Разом із представниками територіальної громади – заступником міського голови Олександром Пастухом, очільницею відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту міської ради Іриною Ковалевською, учасники делегації, громадськість міста, долучились до покладання квітів на Алеї Слави – до портретів полеглих у російсько-українській війні Героїв, а також до погруддя Великого Кобзаря.

На новооблаштованій локації - в сучасному молодіжному хабі, що в КЗ «Радивилівський міський Будинок культури»,  було продовжено літературно-мистецьку частину зустрічі: тут виступили кращі творчі колективи громади, солісти, музиканти, ансамблі та читці; декламуючи поезію Шевченка, співаючи музичні  твори на його вірші.  Почесну місію  передачі делегації з громади Дубенщини Шевченкової естафети виконали представники Радивилівської міської ради – заступник міського голови Олександр Пастух та очільниця відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту – Ірина Ковалевська.

Представники Рівненської організації Національної спілки письменників України виступили перед аудиторією з власними творчими напрацюваннями.

І хоч з дня народження Тараса Шевченка минуло понад два століття, він не віддаляється, а наближається до нас своїм Словом. Ми розуміємо його, настільки наскільки розуміємо себе, свій час і Україну.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних