Оціночна вартість землі при визначенні об’єкта оподаткування у разі отримання спадщини

Дата: 20.11.2023 14:50
Кількість переглядів: 213

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що правові засади проведення оцінки земель в Україні визначено Законом від 11.12.2003 № 1378-IV «Про оцінку земель». 

Фото без опису

 

Грошова оцінка земельних ділянок залежно від призначення та порядку проведення може бути нормативною і експертною (відповідно до ст. 5 та 13 Закону № 1378). 

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита в разі міни, спадкуванні (крім випадків спадкування спадкоємцями першої та другої черги за законом (як випадків спадкування ними за законом, так і випадків спадкування ними за заповітом) і за правом представлення, а також випадків спадкування власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою) та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель. 

Експертна грошова оцінка земельних ділянок та прав на них проводиться з метою визначення вартості об’єкта оцінки. Експертна грошова оцінка земельних ділянок використовується у разі здійснення цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них, крім випадків, визначених Законом № 1378, а також іншими законами. 

Відповідно до п. 174.6 Податкового кодексу об’єкти дарування, зазначені в п. 174.1 ПК, подаровані платнику податку іншою фізособою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. ІV ПК для оподаткування спадщини.

Підпунктом 174.2.2 ПК передбачено, що вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не зазначені у пп. 174.2.1 ПК, зокрема, членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.2 ПК (5 %). 

Ураховуючи викладене, фізособа-резидент, яка отримує подарунок (спадщину) від фізособи-резидента, але не належить до членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, сплачує ПДФО за ставкою 5 % від вартості будь-якого подарунку. 

З урахуванням норм ст. 5 та 13 Закону № 1378 для обкладення ПДФО вартості земельної ділянки як об’єкта подарунку (спадщини) застосовується оціночна вартість, яка визначається за допомогою експертної грошової оцінки земельної ділянки.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних