У м. Радивилові сьогодні відбувся ДІАЛОГОВИЙ ЗАХІД для представників органів місцевого самоврядування Рівненської області з народним депутатом України Олександром Аліксійчуком та виконавчим директором Асоціації міст України Олександром Слобожаном

Дата: 28.08.2023 15:00
Кількість переглядів: 197

Комунікація, до якої долучились очільники 53-х територіальних громад Рівненщини, проходила у етнорезиденції Ладомирія і стосувалась трьох найбільш злободенних питань часу у діяльності органів місцевого самоврядування.

Фото без опису

Вітальним словом відкрив зустріч з очільниками тергромад Рівненщини Радивилівський міський голова Микола Карапетян.

Йшлося про:

- дефіцит освітньої субвенції;

- механізм і обсяги зарахування податку доходів фізичних осіб, враховуючи ті ініціативи Мінфіну, які були оголошені тижнем раніше для всієї країни;

- взаємодію громад з ДП "Ліси України".

Учасники діалогового заходу обговорили також пропозиції щодо ефективності фінансування потреб військовослужбовців із бюджетів органів місцевого самоврядування.

Виконавчий директор Асоціація міст України Олександр Слобожан так підсумував результати засідання:

- Спільно з народним депутатом Олександром Аліксійчуком розроблено механізм вирішення обговорених проблемних питань - є запит до Мінфіну щодо погашення дефіциту освітньої субвенції по всій Рівненщині. По взаємодії з ДП «Ліси України» - домовились про те, що через парламент - як Олександр Аліксійчук, так й інші депутати, готові захищати місцеве самоврядування, щоб цей податковий ресурс залишився в громадах.

Що стосується ПДФО, - питання набагато складніше...Отже, ми відчуваємо підтримку парламенту, що 4 відсотки податку з доходів фізичних осіб будуть залишати в громадах. Олександр Аліксійчук озвучив це як позицію і комітету, і інших депутатів.

Що стосується ПДФО від правоохоронних структур - є пропозиція залишити його повністю громадам.

А от що стосується військового ПДФО через запропоновану модель, яка зараз передбачатиме обрахунок, так звана модель «50/50», яка передбачає відрахування 50 відсотків податку у центральний бюджет, 25 – залишиться напряму в органах місцевого самоврядування для внутрішніх потреб, і ще 25 відсотків –для потреби Збройних Сил України.

Обсяг ресурсу, яким допомагають для армії громади Рівненської області – величезний, він іноді вдвічі більший, ніж ПДФО, який є у громад від військових. Це треба враховувати.

Ми, як Асоціація міст, залишаємося на тій позиції, що в наступному 2024 році бюджетне забезпечення має бути аналогічним 2023 року, тобто увесь ПДФО має залишатись в громадах. А вже напрацьовані зміни до формули вирівнювання щодо відрахування ПДФО мають бути підкріплені цифрами і запроваджені після закінчення воєнного стану

Завершився діалоговий захід у Радивилові голосуванням членів Рівненське регіональне відділення Асоціації Міст України за обрання нового очільника регіонального відділення.

На посаду голови обласного відділення АМУ було запропоновано кандидатуру Радивилівського міського голови Миколи Аракеловича Карапетяна, якого одноголосно підтримали усі учасники зборів.

Представником від Рівненщини у Правлінні Асоціації міст України за підсумками сьогоднішнього голосування став Сарненський міський голова Руслан Серпенінов.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних