«Ви виграли приз» або» Ваша картка заблокована». Важлива інформація, як не потрапити на гачок шахраїв

Дата: 18.08.2023 20:59
Кількість переглядів: 147

Фішинг - один із найпоширеніших видів інтернет-шахрайства. Наступними за популярністю є афера – надання, так званої, грошової допомоги, фейкове волонтерство та соціальна інженерія.

Фото без опису

Якщо людину хочуть обманути за допомогою фішингу, то можуть надіслати в особисті повідомлення, меседжери чи електронну пошту, форму, де начебто потрібно заповнити дані платіжної картки та особисті відомості. Мета шахраїв – отримати доступ до вашої особистої інформації, реквізитів банківських карток тощо, щоб потім використати їх для викрадення грошей чи в інших злочинних цілях.

Наприклад, людині надходить повідомлення в SMS, меседжерах, на електронну пошту чи у соцмережах: «Ваша картка заблокована службою безпеки банку. Терміново пройдіть авторизацію», «Вітаємо, ви стали переможцем розіграшу! Дізнайтеся, як одержати приз на сайті», «Вам нарахована грошова допомога. Для отримання введіть дані своєї платіжної картки».

Такі повідомлення приходять нібито від імені банків, офіційних органів чи відомих інтернет-магазинів. Найімовірніше, особу намагаються заманити в пастку шахраї.

Потрібно уважно перевіряти URL-адреси сайтів, звідки надходить інформація.

Так, один непомітний, але невідповідний символ може означати, що ви потрапили на фішингову сторінку. Обов’язково потрібно звертати увагу на захищені сайти, які мають протокол «https://», а попереду адреси завжди стоїть значок у вигляді замка. Знак оклику на початку адреси має насторожити. Він означає, що інтернет-сторінка незахищена.

Пам’ятайте:

• Нікому не надавайте дані своєї платіжної картки та не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями.

• Хочете щось уточнити – краще зателефонуйте в банк за офіційним номером.

• Для онлайн-шопінгу краще завести окрему банківську картку.

Також в умовах війни все частіше зустрічаються такі методи обману, як евакуація з територій бойових дій. Зловмисники розміщують оголошення в інтернеті про перевезення до безпечного місця. За свої послуги просять оплату наперед, а отримавши гроші, більше не виходять на зв’язок.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних