Дубенський відділ податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області звертає увагу, що будь-яка благодійна допомога (у будь-якій її формі) щодо цілей оподаткування поділяється на цільову та нецільову. Цільова допомога – це благодійна допомога, що надається під визначені умови та напрями її витрачання, а нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів.

У разі дотримання визначених Податковим кодексом України умов цільова допомога у будь-якій сумі не включається до оподатковуваного доходу платника податку. Все інше, що не відповідає визначеним вимогам цільової благодійної допомоги, оподатковується відповідно до пп. 170.7.3 Податкового кодексу України.

Передусім, оподаткуванню підлягає допомога, сукупний розмір якої на рік перевищує граничний розмір доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги. Тож у поточному році можна отримати матеріальну допомогу, яка не перевищує 3760 грн і при цьому бути звільненим від оподаткування (у 2022 році така сума становила 3470 грн).

Звертаємо увагу, у разі якщо сума нецільової благодійної допомоги перевищує зазначений розмір, вона включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи і підлягає оподаткуванню за ставкою 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору.

Зазвичай, податки утримує надавач нецільової допомоги у джерела виплати, звітуючи про це перед податковою у відповідному податковому розрахунку.

Якщо платник податку, в минулому році отримав такого роду допомогу від декількох благодійників і розмір такої допомоги перевищив 3470  гривень, йому необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи Термін подання декларації про доходи, отримані у 2022 році - до 1 травня 2023 року.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»