Обговорювали формування лікарняної мережі за новим принципом: створення госпітальних округів та їх поділ на кластери

Дата: 24.03.2023 14:11
Кількість переглядів: 630

В актовій залі  КНП «Радивилівська міська центральна лікарня» відбулась зустріч керівників закладів охорони здоров’я громади та медперсоналу  із директором Департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення Рівненської ОДА Олегом Вівсянником.  За участю голови Дубенської РВА Всеволода Пекарського та голови Радивилівської територіальної громади Миколи Карапетяна було обговорено модель впровадження на Рівненщині третього етапу медреформи— створення спроможної мережі лікарень за принципом  поділу на загальні, кластерні та надкластерні.

Фото без опису

У своєму зверненні  очільник Департаменту Олег Вівсянник зазначив, що найбільш гостро буде стояти питання визначення спроможної мережі саме на рівні кластеру. Формувати їх, відповідно до постанови КМУ, збираються на рівні закладів спеціалізованої медичної допомоги. Створення мережі лікарень у госпітальному окрузі за кластерним принципом чітко визначить, в яких лікарнях, яке обладнання і в якій кількості повинно бути. Таке матеріально-технічне оснащення фінансуватиметься з держбюджету.

-Суть таких зустрічей у медзакладах громад Рівненщини – потреба сформувати відповідні пропозиції й напрацювання,  які згодом будуть презентовані госпітальній раді під головуванням міністра охорони здоров’я України. Маємо покращувати якість послуг, які надаються людям, й ефективно використовувати уже наявні ресурси , - зазначив Олег Вівсянник.

Через призму оновлення підходів до визначення госпітальних округів та формування мережі медзакладів, обласною військовою адміністрацією  напрацьовано низку завдань, вирішуються питання щодо включення додаткових монопрофільних спеціалізованих закладів охорони здоров’я до надкластерних, а також із начальниками РВА обговорюються та визначаються кластерні заклади.

Під час зустрічі Олег Вівсянник заслухав звіти керівників КНП «Радивилівська центральна міська лікарня» та «Радивилівський центр ПМСД» щодо налагодження  медичного обслуговування населення та показників  фінансової спроможності закладів.

За  підсумками доповідей, керівником Департаменту було надано високу оцінку роботі  Радивилівської міської центральної лікарні.

-        Це досвід, що є одним з найкращих не лише на Рівненщині, але і серед медзакладів всієї України. Радивилівська центральна міська лікарня - успішний приклад того, як ефективно може вибудовуватись стратегія взаємодії із Національною Службою Здоров’я, для того, щоб розвиватись та якісно забезпечувати пацієнта державною програмою медичних гарантій. Це досвід маємо в перспективі масштабувати на інші медзаклади не тільки області, але й країни, - підкреслив очільник Департаменту.

Радивилівська міська лікарня має укладений договір з НСЗУ на 15 пакетів надання медичних послуг. Статистика ведення електронних звернень пацієнтів свідчить про те, що майже втричі зросла кількість звернень пацієнтів за медичною допомогою. Сприяє цьому постійне вдосконалення матеріально-технічної бази лікарні як за рахунок фінансування НСЗУ,  так і потужній бюджетній підтримці Радивилівської міської громади, на балансі якої лікарня перебуває, починаючи з 2020 року.

Як зазначив директор КНП «Радивилівська міська центральна лікарня» Федір Стецюк, відповідно до розподілу оплати за групами послуг, найбільший відсоток фінансування з НСЗУ у Радивилівську лікарню становить стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічний операцій (27,04%) та хірургічні операції дорослим та дітям та дітям у стаціонарних умовах (28, 15%), медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (13,72%) та стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19.

Вартість договорів з НСЗУ у 2022 році становила 82 388 948, 56 грн , що майже на 50 млн більше, в порівнянні з 2021 роком (фінансування тоді складало  32 650 516, 28 грн.) Це найбільший приріст власних надходжень медзакладу в контексті співпраці з НСЗУ, якщо брати до уваги лікувальні заклади всієї Рівненщини.

Підсумки такої успішної роботи та високий темп модернізації закладу в умовах медреформи, та, головне – у непростий час воєнних реалій, - це заслуга медперсоналу закладу та постійна потужна його підтримка  міською радою. Про це зазначив Радивилівський міський голова Микола Карапетян. За час, відколи лікарня перейшла на баланс міської ради,  вдалось стабілізувати роботу лікарні в питанні оплати боргів за комунальні послуги, які виникли з причин того, що сусідні тергромади недобросовісно виконують зобов’язання по дотуванню на оплати за енергоносії лікарні, яка продовжує обслуговувати і жителів їхніх територій також.

 У воєнних реаліях міська рада  продовжує виділяти кошти  на забезпечення потреб  якісного медобслуговування пацієнтів, на осучаснення лікарні, наповнення її відділень діагностично-лікувальним обладнанням, і покриває потребу у фінансуванні за теплопостачання  та енергоносії. А також співфінансує проведення ремонтних робіт. Приклад того – облаштоване комфортне і сучасне пологове з усім необхідним обладнанням для породіль та немовлят. З місцевого бюджету громади виділено кошти на встановлення в лікарні  енергозберігаючих вікон – це і енергоефективність і комфортні умови для персоналу й відвідувачів. Планів щодо лікарні – багато.

В їх основі завжди -  потреби людей та їх право на якісну та доступну медицину за місцем проживання.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних