Рятувальники Дубенського районного управління провели інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо безпечного користування електрогенераторами

Основні правила користування генератором:

Використовуйте генератор лише на відкритому повітрі. Місце розташування від будівлі має сягати не менше 6 метрів, пам’ятайте, вихлопні гази з електроприлада небезпечні для життя.

Захистіть генератор від вологи. У вас мають бути гумові рукавиці та чоботи або будь-яке інше взуття із гумовою підошвою.

Перш, ніж включати генератор, перевірте стан електропроводки. Не змішуйте різні види мастила, теж стосується і пального. Заправляти генератор можна лише вимкненим (якщо ви його вже вмикали і потрібно дозаправити - дочекайтеся, поки всі запчастини охолонуть).

Не залишайте пальне біля генератора, адже воно може спалахнути.

Не змінюйте самостійно конструкцію електроприлада.

Також громадянам рекомендують завжди під рукою мати вогнегасник порошкового, або вуглекислотного типу. Під час гасіння займання вогнегасником відстань від насадки вогнегасника до електроустановки, яка горить – має бути не менше 1 метра.

При підключенні генератора варто звернутися до кваліфікованого електрика.

Правила безпеки при використанні електрогенераторів.

Купувати потрібно лише сертифіковану продукцію і лише в ліцензованих точках продажу та уважно дотримуватись інструкцій виробника.

Під час користування генератором потрібно звернути увагу на цілий ряд факторів.

Розміщення

Генератор потрібно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом), або в окремому технічному просторому приміщенні зі справною вентиляцією і можливістю провітрювання. Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) має бути не меншою ніж 6 м. Допускається встановлювати електрогенератор біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 м. Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання повинно бути усунуто негайно.

Підключення

Підключення генератора до споживачів тільки за інструкцією. Цим має займатись виключно кваліфікований електрик. Необхідно перевірити технічні характеристики, специфікацію та потужність даної моделі генератора та перед підключенням одягнути сухий захисний одяг (гумові рукавички, взуття на гумовій підошві, бажано засоби захисту органів зору та слуху). При підключенні електричних приладів необхідно використовувати подовжувачі й кабелі високої якості, без пошкоджень і порізів. На вилках електроприладів повинен бути заземлювальний контакт.

Дотримання цих правил допоможе вберегти від пожежі себе, своїх близьких та власну оселю.