Головне управління ДПС у Рівненській області  повідомляє, що наказом Міністерства фінансів України від 12.07.2022 № 196 затверджено Порядок направлення податкових вимог платникам податків.

Цей Порядок, визначає механізм формування, надсилання (вручення) та відкликання податкових вимог, приведено у відповідність до Закону №1914-IX, в зв’язку із внесеними змінами до п. 59.3 ст. 59 Податкового кодексу України.

Податкова вимога надсилається платнику податків разом з детальним розрахунком суми податкового боргу.

У Порядку передбачено, що протягом періоду оскарження платником податків відповідно до статті 56 ПКУ суми грошових зобов’язань, визначених податковим органом відповідно до ПКУ та інших законодавчих актів, податкова вимога з податку, що оскаржується, не формується та не надсилається, а сума такого грошового зобов’язання вважається неузгодженою;

 у разі направлення платнику податків податкової вимоги в Електронний кабінет до реєстру вимог автоматично вноситься інформація про її доставку в Електронний кабінет з квитанції про доставку, а паперова копія вимоги та квитанції друкується та долучається до справи платника податків;

 інформація про відкликання податкової вимоги вноситься податковим керуючим до реєстру податкових вимог.

Нагадаємо, що Податкова вимога формується у разі, якщо платник податків не сплатив у встановлені терміни суму узгодженого грошового зобов'язання та пені.

Податкові вимоги формуються автоматично на підставі даних інформаційно-комунікаційних систем податкових органів та надсилаються (вручаються) платникам податків у письмовій та/або електронній формі.

Якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує ста восьмидесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060 грн), податкова вимога не надсилається.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»