Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України та п. 8.1 розд. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами та доповненнями (далі - Порядок № 1588), платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку у порядку, встановленому розд. VIII Порядку № 1588.

Згідно з п. 8.4 розд. VIII Порядку № 1588 повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі - повідомлення за ф. № 20-ОПП) подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

У разі закриття об’єкта оподаткування, об’єкта, пов’язаного з оподаткуванням або через який провадиться діяльність, у тому числі внаслідок припинення діяльності платника податків, повідомлення за ф. № 20-ОПП подається з оновленою інформацією про такий об’єкт, при цьому розділ 3 повідомлення за ф. № 20-ОПП заповнюється одним рядком наступним чином:

у графі 2 «Код ознаки надання інформації» вказується значення «6 - закриття об’єкта оподаткування»;

графи 3-10 та 12 заповнюються згідно з Пам’яткою для заповнення розділу 3 повідомлення за формою № 20-ОПП. передбаченою у додатку до повідомлення за ф. № 20-ОПП;

графа 11 не заповнюється.

Платник податків, який припиняється, до подання згідно з законодавством до державного реєстратора документів щодо припинення, повинен повідомити контролюючий орган про закриття об’єктів оподаткування шляхом надання повідомлення за ф. № 20-ОПП на підставі якого закриваються об’єкти оподаткування, які перебувають на обліку в контролюючих органах.

Дані про закриття об’єктів оподаткування відображаються в Електронному кабінеті.

У разі припинення платника податків за яким в контролюючих органах обліковуються не закриті об’єкти оподаткування і відсутнє повідомлення за ф. № 20-ОПП про їх закриття, такі об’єкти закриваються датою припинення платника податку, яка відповідає даті запису про проведення державної реєстрації припинення в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Якщо в приватній частині Електронного кабінету наявна інформація про закриття об’єктів оподаткування, то повідомлення за ф. № 20-ОПП по таких об’єктах оподаткування подавати не потрібно.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»