Головне управління ДПС у Рівненській області  повідомляє, що  взяття на облік за основним місцем обліку платників податків – юридичних осіб та відокремлених підрозділів юридичних осіб, для яких законом установлені особливості їх державної реєстрації та які не включаються до ЄДР, а також фізичних осіб, які мають намір провадити незалежну професійну діяльність, здійснюється на підставі поданої до контролюючого органу відповідної заяви. Після взяття на облік таким платникам податків надсилається (видається) довідка про взяття на облік.

Форма довідки про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до ЄДР, за формою №34-ОПП затверджена Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 (у редакції наказу Мінфіну від 22.04.2014 № 462).

Форму №34-ОПП надають таким платникам податків:

- фізичним особам, що здійснюють незалежну професійну діяльність: адвокатам, нотаріусам, приватним виконавцям, судовим експертам, арбітражним керуючим;

- відокремленим підрозділам іноземних компаній, організацій, у тому числі постійним представництвам нерезидента;

- військовим частинам;

- уповноваженим особам договорів про спільну діяльність та управителям майна.

Платнику податків надсилають довідку за формою № 34-ОПП наступного робочого дня з дня взяття на облік. Платнику податків чи уповноваженій особі платника податків можуть видати довідку не пізніше наступного робочого дня після взяття його на облік в контролюючому органі за згодою платника.

Наявна форма № 34-ОПП визначає порядок оподаткування доходів самозайнятої особи, яка провадить незалежну професійну діяльність. Якщо особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, не отримала довідки про взяття на облік, об’єктом оподаткування є доходи від такої діяльності без урахування витрат. 

У разі внесення змін у дані, що зазначають у довідці про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до ЄДР, за формою № 34-ОПП така Довідка підлягає заміні.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»