Як діяти, коли родичі чи знайомі потрапили в полон

Дата: 05.07.2022 13:38
Кількість переглядів: 425

Якщо Ваші близькі (цивільні та військові) зникли безвісти, або Ви припускаєте, що вони могли потрапити в полон, необхідно діяти по зазначеному алгоритму – важливому для визнання особи зниклою безвісти та початку процесів пошуку або обміну:

Фото без опису

1. Необхідно звернутися із заявою про розшук особи до найближчого територіального органу Національної поліції України, надіслати запит поштою, зателефонувати на «102» (цілодобово), або на телефон гарячої лінії (0894) 200-18-67.

2. Слід звернутися до Національного інформаційного бюро за коротким номером 1648, міським номером (044) 287-81-65 та заповнити відповідну форму для запитів на сайті nib.gov.ua. Якщо є припущення або підтвердження, що людина потрапила в полон, після перших двох кроків необхідно сповістити про подію у відповідні органи, а далі звернутися у міжнародні організації:

1.Інформацію можна повідомити у Об’єднаний Центр з пошуку та звільнення полонених при Службі безпеки України. Це можна зробити за телефонами: +38 067 650 83 32, +38 098 087 36 01, або ж надіслати запит на електронну пошту united.centre.ssu@gmail.com.

2.Окрім того, розшуком полонених займається Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, де за телефоном (044) 428-62-74 можна отримати необхідну інформацію, або надіслати електронний запит на адресу: contakt@gur.go.ua.

3.Дізнатися про те, що особа захоплена у полон, можна також за телефоном довіри МВС: +38 089-420-18-66.

4.Після отримання офіційної відповіді-підтвердження про перебування особи у полоні, громадянам рекомендовано звернутися на «гарячу лінію» Міжнародного Комітету Червоного Хреста за телефоном 0-800-300-155. Також можна підготувати звернення до Європейського суду з прав людини та до Комітету з прав людини ООН.

ВАЖЛИВО: Отримані заяви реєструються в журналі Єдиного обліку та вносяться відомості до ЄРДР для здійснення органами Національної поліції досудового розслідування за ст..115 Кримінального кодексу України з приміткою «зниклий безвісти» та за ст.. 110 Кримінального кодексу України з приміткою «знаходиться в полоні, 437 або 438 КК України», про що впродовж 3 днів інформується уповноважених з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

За інформацією КЗ «ВЕТЕРАНСЬКИЙ ПРОСТІР» Рівненської обласної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних