У ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ ВШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

Дата: 27.01.2022 14:25
Кількість переглядів: 309

До меморіального комплексу, що на хуторі Пороховня Немирівського старостинства, сьогодні, 27 січня, в Міжнародний день ушанування пам’яті жертв Голокосту, представники влади Радивилівської територіальної громади поклали вінки та квіти.

Фото без описуЦей лісовий яр став місцем страти в 1942 році гітлерівськими нацистами близько 3 тисяч мирних людей, в основному – євреїв Радивилова. Масові вбивства єврейського населення, як свідчать історичні джерела, почалися в травні 1942 року. Такі місця масових розстрілів є місцями живої пам’яті і завжди будуть нагадувати про один із найбільших злочинів людства. Заступник міського голови Олександр Пастух у своєму зверненні зазначив, як важливо берегти у пам'яті трагічні уроки історії і робити все належне, щоб не допустити їх повторення. Представник єврейської громади Радивилова Меїр Гельбер зауважив, що цього дня у різних куточках світу проходять молебні в пам'ять про страчених євреїв. Біля шести мільйонів жертв – такою високою була ціна Голокосту. Через жахи гетто і нацистських таборів смерті пройшла безкінечна кількість чоловіків, жінок, дітей, і лише деяким з них вдалося вижити. Пам'ять євреїв, безневинно страчених нацистами у роки Другої Світової війни, присутні вшанували хвилиною мовчання. * На території колишнього Радивилівського району гітлерівці проводили розстріли євреїв та людей інших національностей поблизу хуторів Глинянка (неподалік села Гранівка) і Пороховня (біля села Лев’ятин). У Радивилові з приходом нацистів уже 4 липня 1941 року було розстріляно 27 євреїв. Масові вбивства їх в області почалися в травні 1942 року. У тому ж місяці, 29 числа, в Радивилові було розстріляно 1350 чоловік. Розстріли продовжувалися до осені 1942 року. Загалом на Радивилівщині загинуло понад 5 тисяч чоловік. У лісі поблизу Лев’ятина в 2005 році було споруджено меморіал, на місці розстрілів біля Гранівки встановлено меморіальний камінь. У дні вшанування жертв Голокосту покладаються вінки і квіти, проходять мітинги пам’яті. Незважаючи на смертельну небезпеку, радивилівці надавали допомогу євреям, які рятувалися від розстрілів. Тих містян, хто, ризикуючи життям своїм і своїх рідних, рятували євреїв від неминучої смерті, держава Ізраїль свого часу відзначила почесним званням «Праведник народів світу».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних