Багато хто з тих чи інших причин був або планує бути донором крові. Адже поділившись своєю кров'ю можна врятувати чиєсь життя.

Законодавство України передбачає ряд пільг та гарантій для донорів крові та її компонентів.

Насамперед, варто зауважити, що донором крові може бути повнолітній громадянин, який має масу тіла не менше 50 кг. Також для особи, яка бажає стати донором не має бути протипоказів до здачі крові визначених МОЗ України.

Пільги, які надаються донорам крові:

Держава гарантує захист прав донора та охорону його здоров'я, а також надає йому пільги. Посадові особи установ та закладів охорони здоров'я зобов'язані поінформувати донора про його права і обов'язки та порядок здійснення донорської функції. Медичне обстеження донора перед здаванням крові та її компонентів і видача довідок про стан його здоров'я здійснюються безплатно. Донору в порядку, встановленому законодавством, відшкодовується шкода, заподіяна йому ушкодженням здоров'я у зв'язку з виконанням донорської функції, з урахуванням додаткових витрат на лікування, посилене харчування та на інші заходи, спрямовані на його соціально-трудову та професійну реабілітацію.

В день давання крові та (або) її компонентів, а також в день медичного обстеження працівник, який є або виявив бажання стати донором, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форм власності із збереженням за ним середнього заробітку. Донори з числа студентів вищих навчальних закладів та учнів професійних навчально-виховних закладів у зазначені дні звільняються від занять.

Після кожного дня давання крові та (або) її компонентів, в тому числі у разі давання їх у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку. За бажанням працівника цей день може бути приєднано до щорічної відпустки або використано в інший час протягом року після дня давання крові чи її компонентів.

У разі, коли за погодженням з керівництвом підприємства, установи, організації, командуванням військової частини в день давання крові донор був залучений до роботи або несення служби, йому за бажанням надається інший день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку.

У разі давання крові та (або) її компонентів у період щорічної відпустки ця відпустка продовжується на відповідну кількість днів з урахуванням надання працівнику додаткового дня відпочинку за кожний день давання крові.

Виплата середнього заробітку, здійснюється за рахунок коштів власника підприємства, установи, організації, де працює донор, або уповноваженого ним органу. Зазначені кошти належать до таких, що спрямовані на благодійну діяльність.

Підставою для надання зазначених пільг є відповідні довідки, видані донору за місцем медичного обстеження чи давання крові та (або) її компонентів. Форми цих довідок та порядок їх видачі затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я [ за інформацією з https://wiki.legalaid.gov.ua].

Додатково інформуємо, що у разі виникнення питань за необхідності більш детальних роз’яснень щодо порядку та підстав  надання безоплатної правової допомоги, Ви можете зателефонувати за номерами телефонів:068-37-11-669, (03633) 4-13-44 з понеділка по п’ятницю з 09.00 год. До 18 00 год., або завітати аналогічний час та дні особисто до відділу «Радивилівське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: вул. Кременецька, 52 м. Радивилів.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.