В Україні триває процес розбудови цифрової інфраструктури державного управління. Не залишилась осторонь і пробація України.

За підтримки проектів ЄС «Pravo-Justice» та EDGE вводиться в експлуатацію Єдиний реєстр засуджених та осіб, узятих під варту. Реєстр засуджених та осіб, узятих під варту, це новий етап розвитку пробації, що забезпечить перехід на електронне ведення справ клієнтів пробації. На сьогоднішній день Реєстр в Україні проходить тестову (пробну) експлуатацію.

     Функціонування цього інструменту дозволить створити єдину базу даних інформації про засуджених та ув’язнених, а також надасть змогу вести облік рецидивів злочинів узагальнити статистичні дані щодо кількості людей які реально повторно потрапляють в систему відбування покарань та забезпечити оперативну комунікацію між органами та установами пенітенціарної системи та пробації, а також забезпечить взаємодію з іншими державними структурами, які працюють з державними реєстрами.

Існування такої загальної бази даних дозволить удосконалити індивідуальний підхід при роботі із  засудженими з метою їх ефективного виправлення та ресоціалізації.

     Також необхідно наголосити, що до Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту включено спеціальну систему «Кассандра» як підсистему для обліку даних з оцінки ризиків скоєння повторного кримінального правопорушення обвинуваченим чи засудженим. Для цього система «Кассандра» буде досліджувати ризики, виходячи з індивідуального підходу до кожної особи, використовуючи алгоритми автоматизованих висновків та визначатиме  рівень ризиків вчинення повторного  кримінального правопорушення (низький, середній, високий, дуже високий)  на підставі алгоритму підрахунку балів та відповідності рівня балів встановленим рівням ризиків. Прогноз повторного правопорушення грунтується на використанні машинного навчання та алгоритмів автоматизованих висновків (прогнозів), які базуються на результатах обробки великих структурованих масивів даних про історію правопорушень особи, наявності житла, освіти та роботи, матеріального становища, контролю над поведінкою та мисленням, вживання алкоголю та наркотиків, стосунків у суспільстві та інших аспектів.

Дана система аналізуватиме причини, що призвели до вчинення кримінального правопорушення та в чому ризики людини – чи то вона зловживає алкоголем, чи наркотиками, відсутність роботи, важке матеріальне становище та інше, і за підсумками підрахунків, проводитиметься індивідуальна робота з цією людиною.

     Впровадження Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту є одним із ключових пріоритетів діяльності Міністерства юстиції України та Державної установи « Центр пробації». Результати тестової експлуатації допоможуть визначити реальний час роботи з Реєстром для подальшої промислової експлуатації.

Начальник Дубенського районного сектору №3   Віктор ГАВРИЛЮК