НА ВЕЛИКУ ТОЛОКУ СКЛИКАЛИ… КНИГИ В РАДИВИЛОВІ

Дата: 28.09.2021 10:31
Кількість переглядів: 359

Фото без описуВ П’ЯТНИЦЮ, 24 ВЕРЕСНЯ, ГРОМАДА ГОСТИННО ПРИЙНЯЛА БІЛЯ ПІВ СОТНІ ВІДОМИХ Й ПОПУЛЯРНИХ ПОЕТІВ ТА ПРОЗАЇКІВ, ВИДАВЦІВ, ЯКІ МАЮТЬ НАЙВИЩІ ВІДЗНАКИ ЗА ТВОРИ ЛІТЕРАТУРИ. ВПРОДОВЖ ДНЯ ВОНИ ПРЕЗЕНТУВАЛИ РАДИВИЛІВЦЯМ СВОЮ ТВОРЧІСТЬ.

 Проклала  дорогу в місто талановитим митцям слова атмосферна і масштабна подія «Час читати», яка відбулася у форматі Всеукраїнських книжкових толок і яку Радивилівська громада підтримала на своїй території одна із перших  на Рівненщині. Співучасть міської ради, працівників міської центральної бібліотеки, відділу освіти культури туризму молоді та спорту, а також місцевих волонтерів з числа книголюбів зробила можливою таку зіркову зустріч авторів з читачами. Цікаво, що дехто з письменників щойно відкрив для себе Радивилів і того дня впевнено поповнив коло шанувальників з числа місцевих. А декотрі  майстри пера є для радивилівців справжніми літературними кумирами, бо неодноразово бували тут із творчими  презентаціями. А, відтак, для значного кола містян тепер впізнавані та улюблені, їх книги зберігаються у багатьох домашніх бібліотеках.

Книжкова толока на один день перетворила місто на велику читальню: кожен автор мав нагоду представити свої літературні напрацювання, провести ознайомчу презентацію найновіших видань. Крім того,  всі учасники книжкової толоки були задіяні до спілкування з учнівством та молоддю, для цього провели виїзні зустрічі з педагогами та здобувачами освіти у кожному з навчальних закладах територіальної громади.  Мета такого спілкування  - підсилити цікавість дітей до читання, адже ніщо  так  не стимулює юне покоління взяти книгу до рук,  як безпосереднє знайомство з тими, хто її творить. Тож книжкова толока це завжди ще і популяризація сучасного українського чтива.

Відповідно до програми свята, урочисте відкриття книжкової толоки проходило на сцені Радивилівського міського Будинку культури. Впродовж дня у закладі проводились виставки (зокрема, найкращих робіт вихованців художнього відділу школи мистецтв), а також діяла ярмарка-продаж друкованого асортименту від популярних українських видавництв та організовувались автограф-сесії, цікаві  дискусії.

Організатори передбачили й врахували всі карантинні обмеження – відвідувачі та гості перебували у захисних масках. Розміщували глядачів у шаховому порядку – задля збереження безпечної дистанції.

Почесних гостей одними з перших вітало яскраве сузір’я дитячих талантів громади – зразковий оркестр Будинку школяра, вихованці вокальної студії Будинку культури. Від імені міського голови до шановної письменницької спільноти звернувся керуючий справами виконавчого комітету Радивилівської міської ради Сергій Гуща. Він зазначив: до естафети книжкових толок міська громада долучилась одна із перших на Рівненщині. Адже є усвідомлення глибокої значимості такої події, особливо в контексті виховання підростаючого покоління. На добрий спомин про подію, головним орієнтиром якої стала книга, кожному учаснику Радивилівською міською радою було підготовлено сувеніри та історичне видання про Радивилів «В перегуках віків» авторства місцевого краєзнавця-дослідника, члена НСЖУ Володимира Ящука.

Подальше спілкування з митцями слова відбувалося по заздалегідь визначених дискусійних майданчиках. Відтак, у залі міського Будинку культури зустріч із читачами проводили Дара Корній (презентація роману «Троян-зілля» за участю психологині Зоряни Кручак «Незручні теми в літературі»); Володимир Шовкошитний (презентація нових книг видавництва «Український пріоритет»); Микола Зубков (презентація нецензурованого «Кобзаря». Шевченко без купюр.); Віктор Янкевич, Анна Хома (спілкування на тему «Як тексти стають художніми творами); Остап Осмир, Володимир Лис, Надія Гуменюк ( «Про потребу філософії в текстах»); Валентина Люліч, Марія Чумарна («Коди української ідентичності), а також Любов Відута, Людмила Когут.

В актовій залі Радивилівської школи мистецтв було облаштовано локацію для спілкування з наймолодшими. Тут виступили письменники, які пишуть цікаві дитячі книги. Серед них - Оля Вовк, Любов Відута, Іванна Подольська, Леся Кічура, Олександр Зімба, Любов Пшенична, Тетяна Яремчук.

В глядацькій залі малого Будинку культури зустріч з читачами проводили Марія Чумарна, Наталія Гумницька, Микола Зубков (Мовна норма, культура українського слова та проблеми термінології); Іванна Подольська (Про українсько-білоруські контакти на основі перекладів книг Зенона Позняка); Анастасія Нікуліна, Олег Бакулін (Жертва хайпу чи кумир мільйонів. Розмова за книгою «Більше нікому»); Олена Лотоцька, Андрій Аркан (Що варто кодувати в текстах); Сергій Синюк (Історико-авантюрні романи: вчора, сьогодні, завтра.).

У залі для урочистих подій відбулись поетичні одкровення за участю Людмили Пуляєвої, Івана Гентоша, Романа Коржика; про рими на всі випадки життя на прикладі власної творчості розповіли Оксана Лозова, Галина Фесюк, Юрій Кархут, Оксана Карнага; учасниками блоку «Квартет з віршами» стали Оксана Маїк, Любов Долик, Мирослава Милян, Галина Гнатюк.

Яку потужну енергетику несе в собі громадянська поезія, присутні відчули із виступу нашого земляка, митця слова з м.Дубна Миколи Тимчака.

Щиро подяку усім і кожному, хто долучився до цієї великої міської події організаційно, матеріально, духовно, висловила Марія Браславець, членкиня оргкомітету книжкової толоки:

- Феномен книжкових толок створила унікальна жінка з великим серцем і душею Любов Хомчак. Цими днями минає рік, як вона відійшла у засвіти. Але її справа продовжує жити. Духовні зерна цього явища проросли у багатьох куточках України. Тішить, що наш Радивилів був одним з перших містечок, де з легкої руки Любові Хомчак у 2007-му році було проведено свято книги. Цей день об’єднав, згуртував поціновувачів друкованого українського слова. Організація цього свята є не що інше, як велика громадська толока. Це є показником розвитку рівня людської свідомості, зрілості суспільної думки, - зазначила Марія Браславець.

Нині почесну справу Любові Хомчак продовжує Тетяна Пилипець, директорка Львівської обласної бібліотеки для молоді. Під її наставництвом сучасна книга продовжує свої візити у великі й малі міста, аби формувалась глибоко мисляча генерація українців, щоб не перервався важливий діалог авторів з читачами.

Наталка Янчин

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних