У вівторок, 6 липня, надвечір на березі ставка у селі Немирівка відбулося феєричне театралізоване свято.

На місці його проведення, біля мальовничого озера, ще задовго до початку  народних гулянь, розносячись в далечінь, звучать купальські пісні, українські народні мелодії. І  людей таки більшає і більшає, щомиті, щохвилини. Аж ось під звуки пісні «На Івана Купала» у виконанні вокального ансамблю БК Підзамче до мікрофонів підходять ведучі Марія Мулик і Андрій Сірко в українських костюмах.

- Слухайте люди, слухайте люди, свято Купала сьогодні в нас буде. Свято Купала, краси і кохання, всім, хто прийшов до нас, - щире вітання! Заплітайте, верби, коси золотаві, чепуріться клени перед люстром-ставом. Бо уже в дорозі, скоро й на порозі наше свято,славне свято!..

Після привітання звучать мелодії «Тече вода» та «Туманочку» у майстерному виконанні народного аматорського ансамблю « Лелія».

З глибини віків прийшло до нас Купало — свято літнього сонцестояння, свято тепла, молодості та кохання. За народними повір'ями, цього свята відбуваються самі різноманітні дива. Трави і квіти набувають магічної сили, земля відкриває свої скарби. Сонечко спускається з неба, щоб викупатись у річці. А опівночі вогнистим цвітом розквітає папороть: хто ж знайде той цвіт, здобуде багатство і здоров'я. Коли сонце ховає своє гаряче проміння за горизонт, на землю сідає прозоре вечірнє срібло, починається чарівна пора казкової чарівної ночі.

Як же і чи можливо задобрити Купала? Предки вірили – можна. Вірять і наші сучасники. Найкращу гілку берези,верби чи вільхи заквітчати стрічками, квітами, співати Купальські пісні, забавляти Купала, щоб він цілісіньке літо напував нас добром і щедрістю.

Саме дівчата, взявшись за руки, стали в коло навкруг вербової гілки та заквітчували її стрічками, вели хороводи, співали, танцювали. Пісню «Дівоча» цього казкового вечора виконав дует у складі Ірини Лучкань та Іванни Ногачевської, «Ішло дівча лучками» - вокальне тріо клубу села Дружба, «Ой, на Івана Купала» - Софія Романюк, «Ой, пливи вінок» виконав ансамбль з клубу села Немирівка.

На Івана Купала, як стверджують древні вірування, вода набуває чарівної сили.

Відганяє лихі сили, нею можна причарувати хлопця. Цього свята треба обов’язково походити босими ногами по росі, щоб потім цілий рік не хворіти.

А ще - майже всі хвороби лікують купальським зіллям. Кожен збирає його згідно своєї потреби: старенькі бабусі - від "вроків", від домовиків і відьом... Жінки - до злагоди у родині, для купелі дітей, а дівчата - щоб прихилити до себе коханого хлопця. Саме ці моменти святкового дійства танцем «На Івана Купала» та піснею «Накуй, зозуле» творчо відобразили на імпровізованій сцені під багатолітніми вербами та вільхами  танцювальний колектив з БК Підзамче та соліст Артем Дудкін. У продовження співочої частини свята пісню «Солодкі сльози» виконала Мирослава Воронко з Перенятина, а пісню «Стукалка-грюкалка» - аматорський ансамбль «Забава» з Радивилова.

Не забули ведучі привітати всіх присутніх на дійстві іменинників: «Іванів зі святом ми щиро вітаєм, здоров’я і радощів щиро бажаєм. Хай свято Купала дає вам наснагу, жінки хай дарують постійну увагу!».

Як і водиться, не обійшлося на цьому святковому дійстві без Марени, Водяника, русалок, купальського багаття, віночків, пущених дівчатами за водою в пошуках судженого …Проводилися різноманітні цікаві конкурси, видовищні спортивні поєдинки, переможці яких отримували заслужені призи та нагороди. Працювала виїзна торгівля, тут і там куріли багаття, звідкіля розносилися берегом озера збуджуючі аромати.

Тож більшість з присутніх та учасників цього чудового дійства мали право з впевненістю сказати: свято вдалося!