ЗА ЧАС РОБОТИ ЧЕРГОВОЇ 11-Ї СЕСІЇ МІСЬКОЇ РАДИ, ЯКА ВІДБУЛАСЬ В СЕРЕДУ, 30 ЧЕРВНЯ,  ДЕПУТАТИ РОЗГЛЯНУЛИ ТА УХВАЛИЛИ РІШЕННЯ З ПОНАД ТРЬОХ ДЕСЯТКІВ ПРОЄКТІВ, ЯКІ СТОСУЮТЬСЯ ВРЕГУЛЮВАННЯ САМЕ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН.

З огляду на той факт, що спроможність об’єднаних територіальних громад, їх ефективна робота у питаннях виконання податкових надходжень до бюджету, значною мірою визначається результативністю використання ресурсів, які є в їх розпорядженні,  Радивилівською міською особливо детально вивчаються питання, що стосуються, зокрема, дотримання умов орендування землі та своєчасної сплати відповідних податків.

Загалом, на порядок денний чергової, 11-ї сесії Радивилівської міської ради було винесено 48 питань. Відкриваючи пленарне засідання, міський голова Микола КАРАПЕТЯН, зазначив, що із 26 обраних прибуло 19 депутатів. За наявності кворуму, сесія міської ради розпочала роботу. Порядок денний було прийнято за основу та в цілому, без змін та доповнень. За підсумками голосування, депутатами ухвалено Програму матеріально-технічного забезпечення сесійної та депутатської діяльності на 2021-2025 роки (доповідала Інна ГЕРАСИМЧУК, секретар ради); надано матеріальну допомогу Богданцю Ф.П. (доповідав Микола КАРАПЕТЯН, міський голова). Одноголосною більшістю депутатських голосів було підтримано проєкт рішення  «Про перейменування  вулиці та провулку Терешкової в м. Радивилів» (доповідав заступник міського голови Олександр ПАСТУХ). Реагуючи на численні звернення громадських організацій та з метою дотримання закону про декомунізацію, назву вулиці Терешкової відтепер змінено на Кленову. Відповідно до рішення сесії слід вважати, що  правовстановлюючі  документи, технічна  документація  на земельні ділянки та нерухоме  майно, паспорти та інші  документи, які містять назву  перейменованої  вулиці, згідно з цим рішенням є чинними, з  урахуванням  чинного законодавства.

Крім іншого, депутати внесли зміни і доповнення в рішення міської ради від 26.01.2021 № 88 «Про міську Комплексну програму профілактики правопорушень та боротьби із злочинністю на 2021 – 2023 роки»; затвердили норми та калькуляцію витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію в Радивилівську міську раду та її виконавчі органи. Проголосували за порядок  відрахування  та розмір  частки  прибутку, яка  підлягає  зарахуванню до  бюджету Радивилівської міської ради для  підприємств, що  належать до комунальної  власності  Радивилівської  міської  ради та ухвалили положення про проведення конкурсу на посади педагогічних працівників комунальної установи "Радивилівський інклюзивно-ресурсний центр "Радивилівської міської ради Дубенського району  Рівненської області (доповідала Ірина КОВАЛЕВСЬКА, начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту).

Один із перспективних кроків розвитку територіальної громади, поліпшення загалом ситуації із трудовою зайнятістю населення, є розвиток малого та середнього бізнесу. Для того, щоб впроваджувати на території громади прогресивні бізнес-концепції, депутатами було підтримано програму розвитку малого і середнього підприємництва на території Радивилівської територіальної громади, а також програму  розвитку  інвестиційної  діяльності  громади  на 2021 – 2025 роки (доповідала Орися СИРОТЮК, начальник відділу економічного розвитку, інвестицій, транспорту та регуляторної діяльності).                                                            

Соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  є одним із основних напрямків роботи Радивилівської міської ради. Під час пленарного засідання депутатами було заслухано доповідь Олени ПІСАРЄВОЇ, начальника служби у справах дітей, та, в підсумку, ухвалено програму забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб та молоді з їх числа на території Радивилівської територіальної громади на 2021-2023 роки. Вирішення питання забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, дозволить молодим людям реалізувати і інші свої права, оскільки наявність житла - це міцний фундамент в їх подальшій долі.

Розглядаючи блок земельних питань, депутати прийняли рішення про затвердження технічних документацій з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів с. Бугаївка, с. Опарипси, с. Лев’ятин та с. Балки Радивилівської міської ради Дубенського району Рівненської області базовою вартістю одного кв.м. земель в с. Бугаївка – 100,38 грн/кв.м., с. Опарипси – 93,75 грн/кв.м., с. Лев’ятин – 80,26 грн/кв.м., с. Балки – 91,77 грн/кв.м. Нормативна грошова оцінка земель цих населених пунктів буде введена в дію  з 1 січня 2022 року. Як зазначила Наталія КУЧЕРЕНКО, начальник відділу земельних відносин, екології та  благоустрою міської ради,  нормативна грошова оцінка земель підлягає щорічній індексації відповідно до вимог діючого законодавства. З метою цільового ефективного використання земель та збільшення надходжень від плати за землю до бюджету громади, виявлення інвестиційно-привабливих ділянок, за погодженням з постійними комісіями міської ради з питань регламенту, депутатської діяльності, етики, законності, правопорядку, регуляторної політики та з питань земельних відносин, містобудування, екології, охорони навколишнього середовища, депутатами міської ради було створено комісію з проведення інвентаризації земель комунальної власності, розташованих на території Радивилівської міської ради, а також затверджено її склад. Основне завдання новоствореної  комісії – виявляти інвестиційно-привабливі земельні ділянки, право оренди яких може бути запропоноване на земельних торгах; виявляти земельні ділянки, які використовуються без оформлення відповідних прав на землю та їх обмежень або права користування якими не встановлено та не здійснено його державну реєстрацію; виявляти земельні ділянки, які використовуються не за цільовим призначенням тощо.

Як це передбачено реформою децентралізації, доходи від землі цілком реально можуть стати найбільшою статтею доходів громади. Задля якісного використання потенціалу територій населених пунктів громади, кожне звернення, пов’язане із використанням земельних ресурсів, проходить уважне вивчення на засіданні профільної постійної комісії міської ради. Адже ці бюджетні надходження, у свою чергу, використовують на розвиток місцевої інфраструктури: ремонт доріг, освітлення вулиць, ремонт навчальних закладів.

Крім того, одноголосну підтримку здобуло рішення про затвердження необхідної технічної документації з нормативної грошової оцінки трьох земельних ділянок для рибогосподарських потреб. Аби належним чином врегулювати умови оренди водних об’єктів на території громади, Радивилівською міською радою було прийнято рішення про включення в перелік двох земельних ділянок комунальної власності, право оренди яких буде виставлено на відкритих земельних торгах. Йдеться, зокрема, про водні об’єкти в м.Радивилів та в Сестрятинському старостинському окрузі.  Цим рішенням депутати посилять контроль за порядком передачі в оренду водних об’єктів громади, зобов’язавши всіх орендарів водойм однаково дисципліновано та відповідально дотримуватися букви закону.