ГРОМАДА ЧИТАЄ СУЧАСНЕ, УКРАЇНСЬКЕ:

Дата: 18.06.2021 11:30
Кількість переглядів: 504

Відомі українські письменники та видавці брати Капранови цього тижня презентували в Радивилові свій історичний роман-новинку «Паперові солдати». Сюжет книги пов’язаний з Рівненщиною, адже один з головних героїв Ніл Хасевич, тут народився, навчався, жив, творив та боровся за українську незалежність.

Фото без опису

На сторінках книги у художній формі висвітлені маловідомі факти про Ніла Хасевича – українського художника, графіка європейського рівня, члена ОУН, воїна УПА, уродженця Костопільщини.

Було зазначено, що в романі насправді два головних героя. Письменники відкрили для себе ще одного митця, ровесника Хасевича, що досягнув успіху в Америці. Це Володимир Титла, він же Білл Титла, який став головним художником студії Діснея, намалював відомих персонажів із мультфільмів про “Білосніжку”, “Піноккіо”, “Дамбо”. Автори провели сюжетні лінії двох різних біографій, двох життєвих шляхів, щоб читач зрозумів, що насправді у Хасевича був вибір і те, що він загинув за Україну, - це був його свідомий вибір. За словами самих письменників, їм практично не треба було нічого вигадувати. В основу роману лягли історичні події,  і їх робота була більше дослідницькою. А вигадували хіба що тільки службових героїв, які допомагали викласти основну лінію.

"І навряд чи є інша фігура такого масштабу, як Ніл Хасевич, яка, маючи таку інвалідність, воювала і героїчно загинула. Аналогів такому героєві немає, його нема з ким порівняти. Тим часом про нього ніхто знає, що нас і спонукало до створення цієї книжки”, - наголосив один із братів Капранових.

Митці слова зробили акцент на тому, як важливо популяризувати  читання та високо оцінили креативний підхід бібліотекарів Рівненщини в цьому плані.   Щоб викликати читацький інтерес до книги, головним  героєм якої є непересічна історична постать – наш земляк Ніл Хасевич, в населених пунктах по всій області  впродовж кількох тижнів проходили творчі флешмоби. Проєкт спонукав мешканців Рівненщини читати одну і ту ж книгу в один і той же час, а потім обговорювати її в бібліотеках і на різних літературних зібраннях.

- Велике читання, яке організовує Рівненщина, є  унікальною подією на теренах України.  На таких заходах привертається загальна увага до книжки і читання загалом. А коли ми разом, тоді нас чути, - зазначив перед радивилівською аудиторією  один із братів Капранових.

Радивилівський діалог відомих літераторів сучасності з шанувальниками їх творчості відбувся у залі центральної міської бібліотеки.  Масштабна культурно-просвітницька подія зібрала у широкому колі міських книголюбів, громадських активістів, представників педагогічної спільноти. Під час презентації місцеві  шанувальники творчості братів Капранових мали можливість  ознайомитися з іншими їх письменницькими напрацюваннями, висловитися з приводу прочитаного і отримати відповіді на свої запитання. А також придбати книги із пам’ятними написами та долучитися до автограф-сесії.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних