Страйкбольна гра-реконструкція в Дружбівському старостинстві

Дата: 01.06.2021 15:35
Кількість переглядів: 863

На території с.Новоукраїнське Радивилівської ТГ минулих вихідних пройшла страйкбольна гра-реконструкція війни в Афганістані 1979-1989 років.

Фото без описуУ постановочних боях взяли участь біля сотні учасників  із різних областей України.
Організатор – Руслан Бормовий, уродженець Радивилівщини, який нині проживає у м.Володимирі-Волинському, зазначив: «Такі зустрічі страйкболістів проводяться біля с.Дружби, починаючи  із 2011-го року. До 2014-го року учасниками сценаріїв афганських реконструкцій  були не тільки представники з різних областей України, але й з інших країн світу – Ірландії, США, Росії та Канади. Всі, хто приїздив, були сповнені гарних  вражень про Радивилівщину. Місто та громада популяризуються далеко за межами області. Від імені всіх учасників висловлюю подяку за сприяння у проведенні таких тематичних подій керівництву територіальної громади – міському голові Карапетяну М.А., заступнику Пастуху О.В., старості Дружбівського старостинського округу Юсюку Л.Д.».
До околиць невеличкого села у гористій місцевості Дружбівського старостинства знову  з’їхались представники з Київської, Житомирської, Хмельницької, Закарпатської, Волинської, Львівської та Рівненської областей.  У грі-реконструкції афганських подій взяли участь біля сотні учасників, які максимально наближено відтворили в українській сільській місцевості подієву картину на півдні Центральної Азії під час воєнного конфлікту. Передали історичний колорит завдяки локаціям, в яких на тодішній час проживало місцеве населення, а також екіпіровкою душманів та радянських воїнів-інтернаціоналістів, у складі яких також було багато українців. Все довкола було підлаштовано під тогочасний період, всі намагались дотримуватись автентичності навіть у поведінці під час виконання певних ролей реконструкції. Тут можна було побачити духанщика, дервіша, командира застави, хана кочівників чи старійшину кишлаку.
Своєрадного антуражу дійству додавали специфічні та реальні завдання, які теж були наближені до того історичного періоду бойових дій. В цьому страйкболістам допомагав Ігор Кудрін, - полковник запасу, ветеран війни в Афганістані, який на час виконання інтернаціонального обов’язку командував розвідувальною ротою.
Так, наприклад, для «шураві», так називали радянських солдатів, стояло завдання перекрити шлях проходу караванів моджахедів, організувати патрулювання шляхів руху техніки, засади на ймовірних шляхах руху бандформувань душманів, провести арешт осіб, які перебувають у розшуку згідно розвідувальної  інформації і т.д.
А у моджахедів, які були розділені на кілька племен, що реально діяли в Афганістані  більш як три десятиліття тому, завдання було прямо протилежні -  провести повз приціли суперників каравани, не потрапити в засідку, атакувати заставу, проводити обстріл патрулів, організовувати «схрони» для нелегальних караванів, тощо. 
На спостерігачів гри-реконструкції справила враження загальна атмосфера заходу, місцеві жителі з цікавістю вивчали структуру кишлаку Шинварідан, в якому проживало мирне населення, в тому числі і жінки, які за звичаями мусульманських країн, прикриваю чадрою  обличчя. 
Мали змогу побачити реконструйований афганський духан - магазин, де продавались солодощі,  а також кальянну, дім старійшини, тощо.
За підсумками дводенної гри страйкболісти, які перебували у групі моджахедів, так і  не змогли захопити заставу: ні при нічному штурмі, ні при ранковій атаці, що не дозволило створити в провінції Парван так званий «Баграмський халіфат».
Натомість, страйкболісти із групи «шураві» захопили емісара із Пакистану, який організовував повстання племен. І це лише частинка того, що там відбувалось!..



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних