Протидія домашньому насильству!!

Існує багато сімей які потерпають від домашнього насильства, але вони не повідомляють відповідні органи, у зв’язку з тим,що їх залякують,  це являється  один із видів домашнього насильства  які страждають сім’ї це  є фізичне насильство. Насамперед домашнє насильство - це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають  однією сім’єю, але не перебувають у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, яка вчинила домашнє насильство.

Домашнє насильство включає 4 види: це Фізичне насильство в дану категорію входить наприклад,(Ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання;Незаконне позбавлення волі; нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень,Залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані. Наступна категорія це  Сексуальне насильство включає в себе:Примус до статевого контакту, в тому числі з іншою особою:Вчинення дій сексуального характеру у присутності дитини або стосовно дитини незалежно від її згоди, та Примус до небажаних форм статевих контактів .Слідуючим видом є Економічне насильство: це насамперед позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними; залишення без догляду або піклування, перешкоджання в отриманні лікування чи реабілітації;Та останнім видом домашнього насильства є Психологічне насильство це :Словесні образи, погрози,також  може бути Приниження, переслідування, залякування; Навіювання почуття провини, невпевненість;Заборона бачитись/ спілкуватися із рідними чи близькими людьми.

Спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, особа, яка постраждала від домашнього насильства має право отримати допомогу та захист від суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству (підрозділи органів Національної поліції України, центри з надання безоплатної правової допомоги, служби у справах дітей).

Крім того, законодавством передбачено спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, зокрема:

  1. Терміновий заборонний припис стосовно кривдника виноситься кривднику уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України у разі існування безпосередньої загрози життю та здоров’ю постраждалою особи.
  2. Обмежувальний припис стосовно кривдника це захід тимчасового обмеження прав кривдника або покладання на нього обов’язків, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.

 

При виникненні питань звертайтесь до «Радивилівського бюро правової допомоги»(м. Радивилів, вул. Кременецька,52 тел.: (03633)4-13-44; 068-37-11-669;