Чорнобильцям-ліквідаторам громади вручили пам’ятні медалі до 35-их роковин техногенної катастрофи на ЧАЕС

Дата: 27.04.2021 09:28
Кількість переглядів: 905

Початок тижня приніс в Україну  чергову сумну дату Чорнобильської катастрофи: 35-ті роковини від того дня, коли стався вибух на четвертому енергоблоці атомної станції і  сильне радіоактивне випромінювання вразило територію в радіусі 30 кілометрів від місця події.

Фото без опису

Однак масштаби аварії були набагато більшими. Крім українських населених пунктів, які постраждали від катастрофи, радіаційне забруднення досягло територій багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Біда, що сталась вночі 26 квітня 1986 року, показала, яких трагічних наслідків може коштувати одна людська помилка. В результаті отриманої дози радіації померли сотні тисяч людей. Визначити масштаби катастрофи та її впливу на здоров'я людей важко і досі. Місто Прип'ять і навколишні села ще кілька століть будуть небезпечними для проживання.

Це подія, яку згодом назвали трагедією ХХ століття, стала найбільшою техногенно-екологічною катастрофою сучасності.  Під час ліквідаційних робіт безліч людей отримали смертельні дози опромінення, а відлуння чорнобильської трагедії і в ці дні негативно відображається на здоров’ї українців.

Під час зустрічі із чорнобильцями-ліквідаторами на цьому наголосив Радивилівський міський голова Микола Карапетян, який долучився до діалогу з нагоди дня пам’яті про техногенну катастрофу та взяв участь у врученні  пам’ятних медалей «До 35-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС» учасникам ліквідаційних робіт на території радіоактивного ураження.

- Щоби ліквідувати смертельну небезпеку, яка загрожувала мільйонам мирних громадян, ви одні із перших взяли на себе мужність працювати на забруднених радіоактивними викидами територіях. Ми не забудемо, якою ціною дісталася перемога над техногенною стихією, а тому продовжуємо надавати дієву допомогу усім, хто з честю прийняв суворий виклик чорнобильського лиха.

Всі чорнобильці-ліквідатори цього дня отримали пам’ятні медалі. Серед них, зокрема, і Михайло Качурець, житель міста, якому цьогоріч виповнюється 80 років. З візитом поваги його, одного із найстарших учасників ліквідації техногенного лиха в спільноті ліквідаторів Радивилівщини,  відвідали вдома перший заступник міського голови Віктор Ісюк, голова спілки чорнобильців району Іван Степанюк.

Після вручення медалей міський голова Микола Карапетян разом із членами Радивилівського об’єднання ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ  "СОЮЗ ЧОРНОБИЛЬ УКРАЇНИ" взяли участь у поминальній панахиді, яку провели священники міського храму святого Олександра-Невського. Богослужіння проходило на Алеї Слави, що в міському парку. За багаторічною традицією, до пам’ятного знака загиблим чорнобильцям-ліквідаторам було покладено вінки та живі квіти.

За словами голови Радивилівської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Івана Степанюка, у міській територіальній громаді проживає 42 чорнобильці-ліквідатори, і це найбільша кількість на теренах вже розформованого нині Радивилівського району. Тяжкі спогади щовесни повертають спільноту ліквідаторів у той лиховісний квітень, коли Чорнобиль став відкритою раною на тілі України, і дав відлік людським втратам. Учасники громадського мітингу-реквієму хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх, кого вже немає серед живих через ускладнення зі здоров’ям та хвороби, спричинені радіацією.

Як було зазначено, за ці десятиліття 32 учасники ліквідації аварії на ЧАЕС з Радивилівщини вже відійшли у вічність.

- Нехай пам’ять про ті моторошні події навчить нас, як не допускати подібної  трагедії, - зазначив Іван Степанюк, побажавши присутнім чорнобильцям-ліквідаторам та їхнім родинам  здоров’я та благополуччя, усіляких гараздів.

До відкритого звернення було запрошено також місцевого краєзнавця та громадського діяча, автора поетичних збірок Василя Ярмуся, який зачитав присутнім вірш, написаний до сумної дати: 35-их роковин по Чорнобилю… 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних