ПРИТЯГАТИМУТЬ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ТОРГІВЛЮ У НЕВСТАНОВЛЕНИХ МІСЦЯХ

Дата: 08.04.2021 14:33
Кількість переглядів: 1313

Аби припинити порушення законодавства щодо фактів реалізації населенню продуктів харчування в необлаштованих для торгівлі місцях, з ініціативи міського голови Миколи КАРАПЕТЯНА відбулась оперативна нарада. До механізму напрацювання чіткого структурного підходу в цьому напрямку долучилися начальник відділу безпечності харчових продуктів Радивилівського управління Держпродспоживслужби

Оксана ЛУКАШИК, начальник відділення поліції №2 Дубенського районного відділу поліції ГУ НП в Рівненській області Андрій НАКОНЕЧНИЙ, депутат обласної ради Анатолій ГРИСЮК, депутат міської ради, місцевий приватний підприємець Юрій ДЖУНЬ.

Фото без описуПорушуючи гостру тему, міський голова слушно підкреслив: з метою виявлення на території громади випадків несанкціонованої торгівлі продуктами харчування, правоохоронні органи та відповідні державні контролюючі служби мають посилити рейди, перевіряти продукти, які безконтрольно реалізуються, не мають відповідного маркування та документального підтвердження, що б  свідчило про їх якість. Під великим безпековим питанням і стан здоров’я таких продавців, які реалізують «з рук» продукти харчування…А от чи мають, відповідно до вимог закону, особові медичні книжки та задовільні висновки за підсумками  профілактичного медичного огляду?.. Торгівля «тіньових підприємців» у невстановлених місцях – це зухвале правопорушення, за яке передбачена відповідальність. Торгівля харчовими продуктами дозволена лише у спеціалізованих магазинах та на організованому агропродовольчому ринку, зауважив очільник громади.

 Міський депутат Юрій ДЖУНЬ , як представник галузі виробництва м’ясної продукції, зазначив: тіньовий бізнес саме в цій сфері сьогодні набирає оберти через недосконале законодавство. Він пояснив особливості ціноутворення на таку продукцію в умовах, коли законотворці знизили ПДВ до 14% для відгодівельників живих свиней і великої рогатої худоби,  але залишили на тому самому рівні - 20% для виробників м’яса і на продукцію з м’яса та молока. Для прикладу ним було наведено порівняння роботи легального м’ясопереробного підприємства на загальній системі оподаткування, платника ПДВ, з нелегальним, або таким, що перебуває на спрощеній системі, є неплатником ПДВ. Він навів аргументи, чому так важливо всю тіньову торгівлю, зокрема, і м’ясною продукцією, зобов’язати перейти у формат офіційних, чесних ринкових відносин. З дотриманням чинних норм та вимог ведення підприємництва.  Адже це, в першу чергу, стабільні податкові надходження в бюджет територіальної громади, за які ремонтуються дороги і тротуари, освітлюються вулиці, будуються спортивні та майданчики, утримуються школи й дитсадки. Це також забезпечення населення  робочими місцями.

Охарактеризувала потенційні наслідки торгівлі продукцією, що не проходить жодних лабораторних аналізів, начальник відділу безпечності харчових продуктів Радивилівського управління Держпродспоживслужби   Оксана ЛУКАШИК. Така продукція може становити серйозну загрозу не лише для тих, хто її купує, а й провокувати поширенню різних кишкових інфекційних хвороб та навіть масових отруєнь, За її словами, особливо небезпечно купувати на стихійних точках продажу продукти молочної та м’ясної групи - вони можуть бути від тварин, хворих на лейкоз, бруцельоз, туберкульоз та інші небезпечні хвороби. Такі продукти, як  сир, сметана, молоко, а також риба, м'ясо фарш, ковбаси, мають реалізовуватися лише в тих торговельних точках,  де встановлено холодильне обладнання і проводиться контроль якості продукції.

- Найбільш безпечно купувати продукцію у офіційній торговельній мережі, - зазначила Оксана ЛУКАШИК. – Якщо ж громадяни обирають товари «з рук», десь на стихійних локаціях, в яких не забезпечено дотримання відповідних температурних умов, тоді вони свідомо наражають на небезпеку не лише себе, але і своїх рідних.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних