У Дубні відбулася дискусія щодо актуальних питань становлення громад Рівненщини

Дата: 29.03.2021 15:53
Кількість переглядів: 713

Фото без опису27 березня 2021 року в Рівненському РВ АМУ відбулася платформа керівників територіальних громад області на тему «Актуальні питання становлення ОМС в умовах нового адміністративно-територіального устрою».  Захід організований у рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Учасники: народні депутати України – Олександр Аліксійчук, Віталій Безгін, В’ячеслав Рубльов, Соломія Бобровська,  Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, заступник Міністра розвитку громад та територій України Іван Лукеря, Віталій Коваль – голова Рівненської облдержадміністрації, міський голова Дубна Василь Антонюк, міський голова Рівного Олександр Третяк,  голови громад Рівненської області.

Під час заходу учасники платформи розглянули актуальні питання місцевого економічного розвитку і реформ, пошуку та інтеграції нових форм менеджменту місцевого самоврядування. Зокрема, захід складався з двох дискусійних панелей на такі теми –

  • Проблемні питання розвитку ефективного місцевого самоврядування

модератор – Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України

  • Практичні аспекти формування спроможних територіальних громад

модератор – Василь Курилас, консультант з правових питань Рівненського РВ АМУ

 

Відкрив роботу платформи Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан. Він наголосив, що основна мета таких заходів – спільне обговорення з муніципальною, регіональною та центральною владою того, як просувається реформа з децентралізації влади в Україні, виявити проблемні місця та спільно напрацювати цікаві ідеї до втілення, які допоможуть ефективному розвитку громад та територій.

 

Ми спілкуємось про нагальні питання на платформі, що дає основу, будемо спільно  напрацьовувати дорожню карту куди нам рухатись разом – розповів  голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль. «У нас новий рівень відповідальності, тільки гуртом ми все зможемо. Місцеві бюджети – основа можливостей та змін.  Нині ми спостерігаємо  збільшення доходів місцевих бюджетів Рівненщини і є на 2 місці, у нас зростання доходів відбулося  на 7%. А це означає, що збільшуються соціальні можливості громад.  Треба стати областю, що дає державному бюджету, а не навпаки» - наголосив Віталій Коваль.

 

У своєму виступі заступник Міністра розвитку громад та територій України Іван Лукеря

Свою увагу звернув на головних пріоритетах Міністерства – це розвиток економіки та зайнятість людей, а не лише комфортні умови для проживання. «На чому мають люди заробляти – у вас має бути відповідь, це стратегія розвитку громади. У Рівненській області розпочато 300 об’єктів будівництва, половина з них стоїть.  Потрібно спочатку завершити велике будівництво і потім нове щось починати.  Усі громади з населенням  понад 10 тисяч – повинні мати стратегію розвитку. Тільки тоді будуть отримувати кошти з різних державних програм таких як ДФРР.  Ми проти щоб ви бігали по різним конкурсам, має бути одне джерело.   Громади мають багато базових проблем. Тому сільська громада невдовзі отримає інфраструктурну субвенцію по формулі -  на відновлення базової інфраструктури» - зазначив Іван Лукеря.  Як приклад, урочисто вручив голові Козинської громади Івану ШКОЛЯРУ  державний сертифікат на реалізацію проекту сімейні молочні ферми на суму 20 млн. грн.

Олександр Аліксійчук – народний депутат України зазначив – «Приємно що ми у Дубно адже це – історична колиска Рівненщини і Волині. Ми, як депутати завжди говоримо  Місцеве самоврядування чіпати не можна, треба тільки додавати, в черговий раз ми відстояли акциз для громад. Використовуйте ці кошти по призначенню -  будуйте і ремонтуйте дороги, ми будемо допомагати залучати  додаткові кошти на розвиток інфраструктури, туризму.  Програма Президента спрямована на ці цілі, ви вже помітили зміни - як відбувається об’єднання, зшивання країни, і Дубенщина теж сюди входить.  Ми маємо знаходити ресурс який є у нас під ногами – я говорю про землю, її можна здавати в оренду, ми багаті на хороші землі, ми приваблюємо фермерів  з інших областей, тому потрібно не продавати, а здавати в оренду. Ви сучасні менеджери які отримали ресурси і можливості ними розпоряджатися і розвивати громади» - розповів Олександр Аліксійчук. 

Міський голова Рівного Олександр Третяк зауважив – «АМУ – це є потужний і ефективний лобіст інтересів  місцевого самоврядування в Україні. Ми можемо говорити про правильні законопроекти і ідеї, але для кого, якщо не буде людей. Для мене важливо культивування місцевого патріотизму у контексті освіти, економіки, культури. Коли є виклики за нас ніхто їх не вирішить. Рівненщина має хоча б мінімальне зростання населення, якщо в нас не буде людського ресурсу то що далі? Наша молодь – не вбачає майбутнього в своєму містечку, а дивиться далеко за кордон. Треба розвивати місцевий патріотизм. Ми міняємо відношення громади – до свого, я відповідальний а не голова.

Нам потрібно повернути важелі впливу – вже і зараз повернути повноваження для ДАБІ на місця. Ми можемо тільки констатувати факт – що є порушення, а впливати ми не можемо. Тому ми чекаємо реформу ДАБІ. Є великий фонд енергоефективності. Але ми  мало його використовуємо, у нас у Рівному найбільший показник створення ОСББ – 51%  (до слова - у Радивилові близько 62 %). Громада готова розвивати свої домівки і оселі. Важливо мати ініціативних людей, які будуть залучати кошти у тому числі  з фонду енергоефективності.»

Міський голова Дубно Василь Антонюк розповів «Ми включилися у програми інвестування різних проектів.  В загальній кількості проектів по Дубно біля 50, ми далі вчимося як складати проекти, як іти далі в Європу. Пропоную  збільшити поріг закупів у прозорро з 50 до 300 тисяч.  Збільшіть ПДФО громадам до 80% - тоді ми будемо ще краще розвиватися.  Дайте нам більше свободи, як для органу місцевого самоврядування» - наголосив Василь Антонюк.

До дискусії також долучилися усі присутні народні депутати України -  Віталій Безгін, Соломія Бобровська, Олександр Ковальчук, В’ячеслав Рубльов. Вони висловили свої пропозиції та бачення щодо подальшого розвитку громад в Україні.

 

Підсумовуючи зустріч Олександр Слобожан подякував народним депутатам – «155 млрд.грн. відстояла АМУ -  це завдяки тому що ви - голови громад сказали, а депутати відстояли і захищали ці пропозиції на бюджетному комітеті.  Для центральної влади цей захід важливий тому, що є можливість почути від тих людей, які щоденно працюють в місцевому самоврядуванні, як можна удосконалити законодавство для подальшого розвитку територіальних громад,»- зазначив Олександр Слобожан.

 

За підсумками заходу громади звернулися до центральної влади з проханням якнайшвидше ухвалити законопроєкт щодо земельної децентралізації №2194 та надати органам місцевого самоврядування повноваження з адміністрування місцевих податків, усі пропозиції по іншим озвученим питанням виклали у спільному зверненні до народних депутатів.

Повідомляє Рівненське РВ АМУ в рамках Проєкту ПУЛЬС (USAID)

 

 

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних