РОЛЬ ПРОБАЦІЇ В ГУМАНІЗАЦІЇ СИСТЕМИ ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ

Дата: 25.03.2021 17:45
Кількість переглядів: 818

Фото без опису

В умовах розбудови правової, демократичної держави, формування зрілого громадянського суспільства, гуманізація кримінальної політики фактично позбавлена кордонів. Одним з найважливіших векторів цього процесу є розвиток системи покарань, альтернативних позбавленню волі, про що свідчить ухвалення важливих нормативно-правових актів європейського та світового рівня. Сучасні реформи в українському суспільстві також націлені на трансформацію та імплементацію провідних міжнародних стандартів у вітчизняному законодавстві. Потужним кроком в цьому напрямі можна без перебільшення вважати прийняття Верховною Радою України, Закону України «Про пробацію». Ухвалення Закону України «Про пробацію» свідчить про лібералізацію кримінальної політики держави й формування альтернативної системи виконання покарань, не пов'язаних з позбавленням волі. Інститут пробації зорієнтований на посилення безпеки суспільства шляхом профілактики правопорушень та виправлення засуджених.

Уведення альтернативних позбавленню волі покарань підтверджує, що відбування покарання у вигляді позбавлення волі перешкоджає подальшій соціальній адаптації та ресоціалізації особистості, їх поверненню в суспільство: людина в умовах ізоляції втрачає соціально значущі навички, освоює в місцях позбавлення волі елементи кримінальної субкультури, крім того, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі під наглядом кваліфікованих працівників органу пробації дає змогу уникнути негативних моральних, психологічних і фізичних наслідків ізоляції, оскільки при альтернативному покаранні навички соціальної взаємодії зберігаються й розвиваються під впливом соціального середовища і за активної допомоги співробітників органу пробації. Перевиховання засудженого на пробації обходиться платникам податків щонайменше у 10 разів дешевше, ніж його утримання у в’язниці. Під час відбування покарання без ізоляції від суспільства (на пробації) засуджені забезпечують себе усім необхідним самостійно. Відповідно, вони працюють і сплачують податки – приносять користь своїй громаді та суспільству.

Пробація в Україні розвивається з урахуванням європейських стандартів, сучасних інструментів роботи з правопорушниками та кращих міжнародних практик застосування альтернативних санкцій (альтернативних ув’язненню видів покарань). Пробація України – найбільша пробація Європи. Підрозділи пробації функціонують в усіх адміністративно-територіальних одиницях України, де є суди. В системі пробації України є 24 філії, у підпорядкуванні яких 573 уповноважених органів з питань пробації. Виконання завдань та функцій пробації в Україні забезпечує понад 3,3 тис працівників пробації. Щороку по обліку органів пробації проходить понад 100 тисяч правопорушників. Протягом 2020 року по обліках органів пробації пройшло майже 114 тисяч засуджених.

Пробація являє собою систему контролю за виконанням засудженими покарання, не пов’язаного із позбавленням волі, поєднана із соціально-виховними заходами на підтримку такої особи у процесі її позитивних змін. Працівники пробації мотивують клієнтів пробації до змін, залучають партнерські організації та волонтерів пробації для надання їм сприяння у вирішенні різноманітних проблем, які, найімовірніше, призвели до вчинення злочину. Вирішена проблема, нові знання та навички для самостійного  вирішення у подальшому аналогічних проблемних питань без порушення законів, прав і свобод інших людей – це мінімізація ризику вчинення цією особою нового злочину. 93% клієнтів пробації не порушують умов відбування покарання і не вчиняють нових злочинів і під час перебування на пробації.

Але кожна людина самостійно вирішує, чи готова і чи бажає вона скористатися цими можливостями.  Перебуваючи на пробації, клієнт пробації зобов’язаний дотримуватись  умов визначеного покарання та виконувати визначені судом обов’язки, за невиконання яких може бути застосовано більш жорстке покарання.

Без перебільшення можна сказати, що пробація – це шанс на виправлення без ізоляції від суспільства, яка відіграє значну роль в гуманізації системи виконання покарань та сприяє особам, які опинилися в конфлікті із законом, у подоланні шкідливих звичок та зміні свого прокримінального мислення, зберегти роботу та житло, отримати підтримку в бажанні змінитися та можливість довести це оточуючим, зберегти та покращати стосунки у сім’ї та громаді. 

 

 

Начальник Радивилівського

районного сектору  Віктор ГАВРИЛЮК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних