Пленарне засідання провів міський голова Микола Карапетян. У порядку денному опрацювали більше двох десятків питань, важливих для належного врегулювання соціально-економічних процесів у територіальній громаді. А також стабілізували хитку ситуацію із погашенням боргу КНП «Радивилівська міська центральна лікарня» за встановлене лапароскопічне обладнання в операційному блоці.

 

Сучасну діагностично-лікувальну апаратуру в операційну залу місцевого медичного закладу  завезли ще влітку торік. Її вартість - в межах півтора мільйона гривень. На той час Радивилівська міська рада однією з перших долучилась до співфінансування придбання функціонального і малотравматичного устаткування, яке  нині вважається «золотим стандартом» у роботі хірургів. Лапароскопія дозволяє лікарям проводити  оперативні втручання  шляхом малотравматичних наслідків для пацієнтів. З думкою про те, що мешканцям Радивилівщини буде забезпечено можливість у своїй місцевості  отримати хірургічне лікування в сучасних і якісних умовах, не долаючи сотні кілометрів, в разі такої потреби, до найближчих обласних центрів, депутати та міський голова дали початок  реалізації життєвоважливої для багатьох хірургічних хворих ініціативи.  Підтримати цей крок, начебто, були не проти і тодішні голови об’єднаних територіальних громад району – В.Креселюк, В.Мошкун, Ю.Костюк. Адже люди з прилеглих та сусідніх сіл звертаються, здебільшого,  в Радивилів за медичними послугами різного спрямування. І хірургічного - в тому числі…

Але до цього часу задеклароване першими особами сільських ОТГ про співучасть у вдосконаленні медзакладу сучасним обладнанням так і не перейшло в площину дій.  Лапароскопічну установку радивилівські хірурги не ризикували запускати в роботу з тієї причини, що повну її вартість за пів року так і не було профінансовано з бюджетів тепер вже двох сусідніх громад району.

Відтак, аби людське здоров’я не стало розмінною монетою у затяжних обіцянках сільрад сусідніх ТГ,  міські депутати повернулись обличчям до потреб лікарні ухваливши рішення про внесення змін до бюджету Радивилівської міської територіальної громади.  Відповідно до позитивних висновків постійної бюджетної комісії, міською радою вирішено надати капітальний трансферт КНП «Радивилівська центральна міська лікарня в сумі 700 000 гривень на проведення фінансових розрахунків за лапароскопічну установку та обладнання до неї.

З бюджету міської територіальної громади центральній лікарні спрямували також поточний трансферт  на проведення ремонту санвузла 1-го поверху поліклініки в сумі 70 000 гривень.

Цільові видатки на таку ж суму передбачили і  на навчально-тренувальний процес громадській організації «Баскетбольно-волейбольний клуб Радивилів». Крім того, надано субвенцію з місцевого бюджету – державному бюджету  - на виконання програм соціально-економічного розвитку регіонів, зокрема: на поточні видатки Управлінню Служби безпеки України в Рівненській області, ГУ Національної поліції в Рівненській області, ДПРЗ-4 ГУ ДСНС України в Рівненській області, Радивилівському районному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, Службі судової охорони в Рівненській області.

За підсумками голосування позачергового засідання сесії внесені зміни до Програми соціального захисту окремих категорій населення Радивилівської ТГ на 2019-2021 роки. За рекомендаціями постійної профільної комісії міської ради, цьогоріч в бюджеті передбачено 450 тисяч гривень – для виділення  матеріальної допомоги на лікування жителям територіальної громади та вирішення соціально-побутових проблем тих громадян, які опинились в скрутному становищі. Ці кошти зарезервовано також і на ліквідацію можливих наслідків стихійних лих, пожеж та інших природних катаклізмів.

За результатами об’єднавчих процесів міської ради із Сестрятинським та Бугаївським старостинськими округами, депутати погодили передавальний акт сільськогосподарського комунального підприємства Бугаївської сільської ради «Будремсервіс» та внесення змін до Статуту КП «Комунальник». Відповідно, увесь визначений перелік майна, матеріальні цінності, активи та пасиви сільськогосподарського комунального підприємства Бугаївського «Будремсервісу» відтепер будуть закріплені за КП «Комунальник» Радивилівської міської ради та переходять в оперативне управління підприємства.

Спільного консенсусу депутатами було досягнуто і в розгляді питання, що стосується встановлення розміру плати за навчання в КЗ «Радивилівська дитяча школа мистецтв». На фоні суттєвого посилення інфляції нині стоїть завдання забезпечити стабільний курс діяльності мистецького закладу, якісно його розвивати, щоб вкладати в учнів все найкраще. З огляду на те, що плата батьків за навчання у мистецьких школах покриває лише незначний відсоток  заробітної плати викладачів, усе решта фінансується з міського бюджету, депутатами прийнято рішення про затвердження нового розміру плати за мистецьке навчання, яке є незначним: в межах 10 гривень на місяць по кожному з творчих напрямків закладу.

За підсумками голосування, загалом, було опрацьовано більше десятка проєктів рішень стосовно питань, які регулюють земельні відносини мешканців територіальної громади. Позачерговою, 5-ю сесією затверджено  міську комплексну Програму «Цукровий діабет» на 2021 рік. 

За оперативними статистичними даними, в лікаря-ендокринолога КНП «Радивилівська центральна міська лікарня» на обліку перебувало 155 дорослих та 7 дітей, які потребують введення інсуліну.

Доповідач Олександр Пастух, заступник міського голови, зауважив: метою програми є підвищення ефективності загальнодержавних заходів, спрямованих на раннє виявлення хворих на цукровий діабет, профілактику та зменшення кількості ускладнень внаслідок цієї хвороби. А також своєчасне забезпечення препаратами інсуліну пацієнтів, що потребують інсулінотерапії за життєвими показаннями і проживають на території ТГ .

Загальний обсяг фінансового забезпечення заходів Програми на 2021 рік становить 306, 200 гривень, джерелом фінансування є Державний бюджет України. Відповідно до програмних заходів, інсулін за рецептами на території міста будуть реалізовувати такі фармацевтичні заклади: аптека №65 ТОВ «Лідер-Захід» ( вул. Почаївська, 51), КП «Аптека» (вул.Садова, 4), ТзОВ «Рівнефармація» (вул.Почаївська, 39).