За одного неоформленого працівника штрафують на десять мінімальних зарплат

Дата: 16.02.2021 16:32
Кількість переглядів: 345

Фото без описуВідповідно до розпорядження Радивилівського міського голови Миколи Карапетяна, населені пункти Бугаївського та Сестрятинського старостинських округів територіальної громади  проінспектували не предмет виявлення неоформлених трудових відносин.

 

Впродовж попередніх років міською радою організовувалась активна інформаційна кампанія щодо детінізації зайнятості населення.  До відповідних заходів залучено  інспекторів праці, які систематично відвідують суб’єкти господарської діяльності та проводять спершу роз’яснювальну роботу щодо  відповідальності через використання найманої праці без укладання трудового договору, а потім – інспекційні перевірки.

Одна із таких відбулась на початку лютого. Під час інспекційного обстеження суб’єктів господарювання у двох старостинських округах – Бугаївському та Сестрятинському - було виявлено ряд порушень трудового законодавства, а саме, випадки незадекларованих трудових відносин. За наслідками таких прецедентів  міською радою готуються  відповідні звітні матеріали для подальшого розгляду  в Управлінні Держпраці в Рівненській області.

Міська рада попереджає підприємців про недопустимість допуску працівника на робоче місце без оформлення з ним трудових відносин.

Чинне законодавство передбачає за це кримінальну, адміністративну та фінансову відповідальність. Відтак, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) на суб’єкт  господарювання має сплатити 10 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. З січня 2021 р. розмір такого штрафу становить 60 000 грн.

Роботодавці також повинні пам’ятати  про забезпечення мінімальних гарантій про працю тим, хто оформлений в них на роботу. Необхідно нараховувати та виплачувати індексацію заробітної плати, яка також є державною мінімальною гарантією в оплаті праці та підлягає обов’язковому проведенню у встановленому законодавством порядку.

За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці згідно ст. 265 КЗпП штраф у розмірі двохмінімальних зарплат, установленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. У 2021 році – 12 000 грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних