Сильним снігопадом та різким пониженням температури на територію нашого регіону увірвався найпотужніший за останній період циклон. Негода  вирувала в Радивилові, як і на Рівненщині загалом, починаючи із неділі, 7 лютого.

Скоординовані дії міської ради та дорожників, керівництвом місцевого комунального підприємства, старостами старостинських округів територіальної громади, були спрямовані на попередження надзвичайних ситуацій в умовах морозу й снігопаду на території міста та сільських населених пунктів.

В понеділок-вівторок до снігоочисних робіт на радивилівських вулицях було задіяно шість одиниць прибиральної техніки – із КП «Комунальник», філії «Радивилівський райавтодор,  ПП «Шляхбудсервіс». Розгортали з переметів всі центральні маршрути та автошляхи, а також дороги населених пунктів найближчого до Радивилова - Бугаївського старостинського округу – Левятина, Опарипсів, Балків та Бугаївки. Щойно завірюха збавила оберти, у вівторок до розчищення тротуарів міста та пішохідних доріжок було залучено кінну упряжку із спеціальним розгортачем. Складніші ділянки прогортав трактор з КП «Комунальник»: таким чином було прибрано напрямки від парку до дендропарку, розчищено стежки на міському кладовищі, прохід на бульварі Черняка.  Основні міські дороги, тротуари, автошляхи від майже півметрових снігових заметів прибирали до пізньої ночі. Відтак, вже у вівторок було налагоджено транспортні маршрути до навчальних та дошкільних закладів міста, об'єктів соціальної сфери.

У населених пунктах інших старостинських округів громади до прибирання доріг комунального значення активно залучали техніку місцевих аграріїв. Відтак, свою допомогу у боротьбі із наслідками потужного снігопаду у Підзамчівському, Немирівському, Башарівському старостинствах надали ПП «Агро-Експрес-Сервіс» (дільниця №7, завідувач І.П.Перетятко, дільниця №5, завідувачка М.М.Мельник), МПП «Дружбівське» (керівник В.П.Бурмай), ТзОВ «Сяйво Л.П.Д.» (П.П. Лисак,  П.Д. Лисак), ПП В.М.Решетило (с.Підзамче). У Бугаївському старостинському окрузі на дорогах працювали снігоприбиральні машини від ТзОВ “Шляхбудсервіс” (директор Ю.М. Вишніцький) та КП «Комунальник». В той час, як місцеві дорожники та аграрії докладають максимум зусиль, щоб не допустити снігового колапсу на місцевих дорогах, вкрай незадовільно здійснює прибирання автошляхів територіальної громади обласного значення ТОВ «Хімія-Парк» - підрядна фірма, яка виграла багатомільйонний тендер  з обслуговування шляхів у зимовий період.  Старости, які представляють інтереси жителів сільських населених пунктів територіальної громади, констатують прикрі факти: товариство «Хімія-Парк» доглядає за дорогами хіба що… на папері. Де-факто ж ситуація обурливо-безвихідна: снігоприбиральної техніки від «Хімія-парк» в дні, коли Радивилівщина опинилась в епіцентрі негоди, практично, не з’являлось. А на усі телефонні дзвінки в організацію відповідали… мовчанкою. Відтак,  ситуація на таких дорогах громади обласного значення, як  Батьків – Дружба; Немирівка – Гаї-Лев’ятинські – Новоукраїнське; Михайлівка – Адамівка-Стоянівка; Радивилів – Коритне (через Сестрятин), що їх обслуговує  ТОВ «Хімія-Парк», залишається напруженою. Техніка, яка  використовується даним підприємством, є малопотужною, що не дозволяє  ефективно та швидко  ліквідовувати  снігові замети.

З метою уникнення  ризиків дорожньо-транспортних пригод на складних ділянках маршруту в перші дні тижня після снігопаду не виїхав у рейс шкільний автобус, який підвозить на навчання дітей Підзамчівського старостинства.

Міська рада наполегливо звертається до керівників підприємств різних форм власності, установ, магазинів, кафе та офісів з проханням організувати прибирання снігу на закріплених територіях, включаючи прилеглі ділянки тротуарів. В цей процес зобов’язані включитися і власники приватних домоволодінь та жителі багатоквартирних будинків. Правилами благоустрою територіальної громади чітко передбачено: проведення робіт по очищенню від снігу присадибної та прилеглої територій приватних будинковолодінь є обов’язком кожного жителя нашого міста.

Свідомими та особливо обережними у цей складний період у міській раді закликають  бути і місцевих водіїв. Йдеться, передусім, про  паркування з дотриманням правил дорожнього руху! Бо окремі ділянки міських вулиць, як от О.Невського, І. Франка, Четвертного, неможливо розчистити від переметів тільки через те, що по обидва боки узбіччя щільно заблоковані автівками. Снігоприбиральна техніка може під’їхати в будь-який момент, але з провини таких водіїв не зможе повноцінно розчистити дорожню смугу для проїзду.

За прогнозами синоптиків, найближчим часом негода посилюватиметься. Доки стихія не відступатиме, дорожники та місцеві комунальні служби продовжуватимуть роботу в посиленому режимі. Разом із тим,  осторонь проблеми ліквідації наслідків потужних снігопадів у своєму місті чи в селі не повинен залишатися ніхто. Доки Радивилівщина перебуватиме в епіцентрі негоди, усім її жителям слід мобілізувати зусилля, щоб підтримувати належну життєдіяльність в усіх населених пунктах об’єднаної територіальної громади.