В пам'ять про кожного, чиї долі обпік Чорнобильський вогонь

Дата: 14.12.2020 16:14
Кількість переглядів: 408

Фото без описуНа Алеї Слави, що в міському парку імені Т.Шевченка, у понеділок, 14 грудня, відбулися традиційні  заходи за участю представників влади територіальної громади, працівників місцевого самоврядування та держслужбовців, працівників відділення національної поліції України, громадськості, духовенства: до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС .

 Після квітневого вибуху у 1986-му, саме цього дня було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС . Це, по суті, була перша серйозна та важлива перемога над зловісним атомом, який вирвався з-під контролю людини.

Після спільної хвилини мовчання, згадуючи руйнівні наслідки найбільшої техногенної трагедії минулого століття, словами глибокої  подяки радивилівська громада вшанувала подвиг тих, хто усвідомлено й жертовно віддали своє життя у ядерному котлі за порятунок майбутніх поколінь.

У покладанні квітів до пам’ятного знака ліквідаторам чорнобильської аварії взяли участь заступник міського голови Олександр Пастух, голова Радивилівської райдержадміністрації Всеволод Пекарський, голова Радивилівського районного об’єднання «Союз Чорнобиль України» Іван Степанюк. Поминальну панахиду звершив  настоятель церкви св. Олександра Невського о.Вячеслав.

Голова Радивилівського районного об’єднання «Союз Чорнобиль України» Іван Степанюк висловив щире співчуття родинам, які передчасно втратили рідних через гірке відлуння Чорнобиля. Він також згадав вдячним словом усіх побратимів-ліквідаторів, які зробили все, щоб мінімізувати наслідки однієї з наймасштабніших в історії людства техногенних катастроф. При цьому, не замислюючись про незворотні наслідки для власного здоров’я через радіоактивне опромінення:

- На сьогоднішній день в нашому поки ще Радивилівському районі проживає 77 ліквідаторів чорнобильської аварії. У цей пам’ятний день хотів би побажати всім побратимам-ліквідаторам, їхнім родинам, міцного здоров’я, благополуччя, добробуту. На жаль, 30 ліквідаторів уже немає серед живих….Нехай ніколи більше не повторяються на нашій землі техногенні катастрофи. А ми повинні пам’ятати, якою ціною вдалось зупинити ядерне лихо. Пам’ятати про кожного, чию долю обпік чорнобильський вогонь, - підсумував він.

***

 

Як відомо, 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, що на Київщині, сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа – Чорнобильська аварія. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків катастрофи, багато з яких заплатили за це власним життями і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. За різними даними, протягом лише одного місяця після Чорнобильської катастрофи від отриманого опромінення загинуло від 30 до 200 пожежників і працівників АЕС. На початковому етапі зусиль з мінімізації наслідків величезного викиду радіоактивних речовин до робіт залучалися військовослужбовці строкової служби. Пізніше, влітку 1986-го і далі, величезний обсяг робіт виконували залучені військовозобов’язані запасу та вільнонаймані працівники. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних