На першому місці – турбота про дитину

Дата: 19.11.2020 11:25
Кількість переглядів: 481

Фото без описуВ лютому цього року в Радивилівській ОТГ розпочала свою роботу патронатна сім’я - на сьогоднішній день єдина на території всієї Рівненщини. Це родина, яка пройшла спеціальний курс підготовки, щоб здійснювати тимчасовий догляд над дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах через неналежну поведінку батьків. Такі сім’ї, відповідно до державної стратегії,  стануть альтернативою інтернатним закладам, діти потраплять в комфортні та безпечні домашні умови, де про них турбуватимуться, забезпечать догляд і реабілітацію.

Впродовж цих місяців радивилівські патронатні вихователі здійснювали догляд та піклування над 5-ма дітьми з двох сімей. І ось, 13 листопада, знову був підписаний трьохсторонній договір про влаштування на тимчасове проживання у патронатну сім’ю двох братів з Радивилівської громади. Хлопчики вже проходять адаптацію в новій сім’ї.
Контролюючий супровід сім’ї в складних життєвих обставинах здійснюватиме фахівець з соціальної роботи міського центру соціальних служб. Підтримку сім’ї на випробувальному терміні надає і староста старостинського округу по місцю проживання. Координацію роботи патронатних вихователів буде проводити служба у справах дітей міської ради.
За цей час органи опіки та піклування зобов’язані  провести роботу з батьками дитини і визначити, де їй буде краще. При цьому можливість повернути дитину до батьків має бути пріоритетом в роботі з сім’єю. Наприклад, якщо треба привести помешкання до ладу, якщо потрібно — допомагають з працевлаштуванням, працюють із залежними від шкідливих звичок та хвороб. За однієї умови -  якщо у самих батьків є бажання змінитися.

За час, відколи у громаді налагоджено патронатний супровід дітей, які опинилися у складних життєвих ситуаціях, можна проаналізувати певні особливості такої роботи. Перша особливість такого догляду полягає в тому, що діти мають тісний контакт з біологічними батьками та родичами. Проте, патронатна сім’я здатна дуже швидко мобілізувати свої дії у непередбачуваних випадках. Аби «форс-мажорних» випадків траплялося якомога менше, плече підтримки патронатній сім’ї нашої громади готова підставити міждисциплінарна команда, до складу якої входять представники ювенальної превенції Радивилівського відділення поліції, служби у справах дітей міської ради, міського центру соціальних служб. А також сімейний лікар Радивилівської міської лікарні, відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту міської ради. Бо, відповідно до рекомендацій, дітей, які прибувають з різних населених пунктів під патронатне виховання, слід оприділити у навчальний заклад, найближче розташований за місцем проживання вихователів. Термін перебування дитини у патронатній сім’ї, відповідно до закону, не може перевищувати шести місяців. За цей час біологічні батьки повинні докласти максимум старань, аби покращити побутову картину вдома, змінити поведінку і далі сумлінно виконувати свої батьківські зобов’язання. Якщо ж вони грубо ігнорують цей шанс, тоді настає процес позбавлення їх батьківських прав.

Олена Пісарєва, начальник служби у справах дітей Радивилівської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних