Відтепер оперативні втручання на внутрішніх органах здійснюватимуться з

мінімальним для пацієнтів травматизмом. До недавніх пір медичною допомогою за такою специфікою жителі міста й району могли скористатися хіба що у лікарнях обласних центрів. З появою ж лапароскопічної установки в Радивилівському медзакладі хірургічним хворим їхати більше нікуди не потрібно. Оперативний метод лікування за принципом малоінвазивних операцій радивилівці можуть отримати у своєму місті:

- Лапароскопічна  хірургія вважається сучасною альтернативою класичним оперативним втручанням, під час яких патології на внутрішніх органах усувають із застосуванням полосних розрізів скальпелем, - директор КНП «Радивилівська районна лікарня» Ф.Г. Стецюк навів коротку характеристику функціональним перевагам нового обладнання, яке уже змонтоване і під’єднане для роботи в операційному блоці. – Це так званий «золотий стандарт» хірургічного лікування, що має цілу низку переваг. Основна з них - мала травматизація під час оперування хворого. Лікарю достатньо здійснити  невеличкі, сантиметрові надрізи, через які проводяться всі подальші маніпуляції. Відповідно, скорочується час на подальше загоєння ран. Пацієнт швидше проходить реабілітацію і вже на другий-третій день виписується додому. Після втручання скальпелем  післяопераційні хворі перебували під наглядом у стаціонарі  близько семи днів. Придбане лапароскопічне обладнання, повна вартість якого - в межах півтора мільйона гривень, також дасть можливість виконувати обстеження та операції на органах малого тазу.  Це гінекологічний напрямок. З цим обладнанням радивилівські медики зможуть більш комплексно проводити діагностичні заходи, пов'язані із з'ясуванням причин безпліддя; контроль за ефективністю медикаментозного лікування захворювань органів жіночої статевої сфери; наявність доброякісних пухлин яєчників, спайкова хвороба; запальні захворювання маткових труб; позаматкова вагітність, тощо.

Із таким комп’ютеризованим устаткуванням Радивилівська лікарня буде забезпечувати місцеве населення якісною і сучасною  медичною допомогою. Придбана високотехнологічна апаратура допоможе лікарям осучаснити процес  лікування, а також оперативно і точно виявляти причини хвороб, - висловив переконання Радивилівський міський голова М.А.Карапетян під час робочого візиту в лікарню. Під час діалогу спеціалісти з хірургії дали свою високу оцінку лапароскопічній системі. І зазначили, що за умови її доукомплектування додатковим модулем інструментів, можна буде суттєво розширити функціональний спектр і проводити артроскопічних маніпуляцій з ортопедії й травматології.

Від імені колективу хірургів, гінекологів, травматологів Ф.Г.Стецюк висловив глибоку вдячність очільнику Радивилівської ОТГ: адже отримати таке обладнання – мрія кожного лікаря.

Про терміни практичного застосування комп’ютеризованого інструментарію зазначив завідувач хірургічним відділенням Р.Я.Василюк:

- Орієнтуємося, приблизно, на жовтень. Зараз попрацюємо над кваліфікаційною підготовкою персоналу, адже робота з лапароскопом вимагає певних навичок.

Можливо, із залученням обласних фахівців, у яких чималий досвід лапароскопічних втручань.

Хід проведення операцій, за його словами, буде фіксуватися на записуючий пристрій. Все так, як це сьогодні відбувається  в європейських клініках.