На часі - створення централізованої бібліотечної системи Депутати міської ради підтримали проект рішення про прийняття із спільної власності територіальних громад району на бюджетне утримання об’єднаної громади центральної районної бібліотеки, дитячої бібліотеки, а також мережі публічно-шкільних книгозбірень, розташованих на території населених пунктів об’єднаної громади з їхнім майном та книжковими фондами.

Цього четверга, 23 березня, депутатський корпус міської ради зібрався на позачергову, сімнадцяту сесію. Порядок денний, що його, без доповнень та змін було узгоджено взяти за основу робочого засідання, відкривало наболіле тривалою невизначеністю питання створення Радивилівської міської централізованої системи публічно-шкільних бібліотек.  З проектом рішення, який регламентуватиме структуру, діяльність, а також штатний розпис бібліотечної системи Радивилівської ОТГ, депутатів ознайомила начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту міської ради І. Ковалевська. Згідно запропонованої редакції документа, на базі центральної районної бібліотеки пропонується створити Радивилівську центральну бібліотеку міської централізованої бібліотечної системи з правом юридичної особи та затверджено її статут. Районна дитяча бібліотека матиме назву Радивилівської міської дитячої бібліотеки. Вона, а також книгозбірні сіл Башарівка, Дружба, Немирівка, Підзамче та Копані, будуть філіями Радивилівської центральної бібліотеки міської централізованої бібліотечної системи. Після підписання та затвердження актів приймання-передачі  книгозбірень з районного підпорядкування у підпорядкування об’єднаної громади, оперативне управління бібліотечною системою здійснюватиме саме відділ освіти культури, молоді та спорту міської ради, поінформувала І.Ковалевська. Відповідно до штатного розпису, бібліотечне обслуговування населення Радивилівської ОТГ  будуть здійснювати 9,5 штатних одиниць.

Лічильна комісія оголосила про позитивний підсумок голосування, а депутати продовжили розгляд питань з порядку денного, заслухавши доповіді керуючого справами міськвиконкому С.Гущі з питань «Про делегування повноважень у сфері захисту дітей» та «Про встановлення пільг за користування майном Радивилівської ОТГ». Після того, як усі питання, винесені на роботу позачергової, сімнадцятої сесії, пройшли узгодження на спільному засіданні постійних комісій міської ради, особливих питань під час їх опрацювання не виникало. А, відтак, сесія постановила: установам та організаціям, які утримуються за рахунок державного, а також місцевого бюджетів, за користування комунальним майном встановлено пільгу при сплаті у розмірі однієї гривні на рік. При здійсненні своєї статутної діяльності, пільгами матимуть змогу користуватися і громадські організації. При цьому, зазначені суб’єкти діяльності не звільняються від сплати комунальних платежів, амортизаційних відрахувань, пропорційно до площі орендованого приміщення, інших відшкодувань за використання майна, згідно з розрахунками, виставленими орендодавцем. Орендна плата за використання нерухомого та рухомого  майна громади перераховуватиметься  до міського бюджету.

Під завісу роботи сесії депутати адресували звернення до Президента України, Прем’єр-міністра та Верховної Ради України, в якому висловили свою стійку громадянську позицію щодо протидії гібридним загрозам національній безпеці у зв’язку із російською агресією та проявили одностайну підтримку рішення Ради національної безпеки та оборони України, ухваленого 15 березня цього року.