Минулої неділі, 26 листопада, ще одна приємна подія сталася у Підзамчівському старостинському окрузі Радивилівської об’єднаної територіальної громади. Після відкриття 19 листопада дитячого ігрового майданчика у Підлипках, цього вихідного жителів центральної садиби округу було запрошено на урочистість відкриття у приміщенні колишньої сільської ради сучасного спортивного тренажерного залу.

Участь у церемонії відкриття взяли міський голова М.Карапетян, народний депутат України О.Дехтярчук, депутат обласної ради А.Грисюк, заступник міського голови О.Пастух, спонсори та благодійники.

-Сьогодні ми відкриватиме об’єкт, який я пообіцяв зробити ще на початку своєї нинішньої каденції, - зазначив у виступі міський голова М.Карапетян. – Можна лише шкодувати, що від жителів вашого села ми, попри заклики та звернення, не отримали достатньо допомоги у його спорудженні. Повірте, в наших силах спільно зробити чимало корисних справ, потрібно тільки розуміння важливості такої роботи. Треба було б запитати колишніх керівників сільської ради: де ділась підлога з цього залу, чому стіни були в жахливому стані?.. Ми зробили тут капітальний ремонт, закупили тренажерного обладнання на досить солідну суму. Зробили все, щоб ваші дітки мали змогу тут займатися спортом. А не проводити час у інших приміщеннях – кафе та барах. Я дуже вдячний депутату Верховної Ради Дехтярчуку Олександру Володимировичу, депутату обласної ради Грисюку Анатолію Івановичу, керівнику агроптахофірми «Крупець» Варфалюку Володимиру Олександровичу, керівнику приватного підприємства «Сяйво» Лисаку Петру Дмитровичу, підприємцям Пукасу Сергію Леонідовичу, Зінкевичу Віталію Миколайовичу, Ніколайчуку Василю Федоровичу, які теж дуже багато допомагали. Разом з тим, є чимало таких підприємців, які жодного вкладу в спільну справу не зробили. Хотілося б, щоб цей нововідкритий зал був постійно заповненим, дітьми і дорослими. Тут формуватиметься здорове майбутнє нашої батьківщини, наша здорова нація.

Як пізніше пояснив мені заступник міського голови О.Пастух, загалом обладнання спортивного тренажерного залу обійшлося в суму близько ста п’ятдесяти тисяч гривень. З них майже дев’яносто тисяч вклала міська рада в ремонт приміщення, а шістдесят тисяч було вкладено меценатами в закупівлю спортивного устаткування. Це тренажери – орбітрек магнітний, фітнес-центр, стінки гімнастичні, лавка атлетична та штанга, тренажер для розвитку м’язів рук та ніг, лавка для пресу комбінована, стіл для настільного тенісу.

-Вже більше п’яти мільйонів українців проживає в об’єднаних територіальних громадах, - зауважив, зокрема, у своєму виступі народний депутат України О.Дехтярчук. – Ми можемо говорити про те, що шлях, який ми обрали, є абсолютно правильним. З п’яти кращих за темпами розвитку в Рівненській області громад, за результатами аналізу Кабінету Міністрів, три – на території Дубенського виборчого округу – Радивилівська, Крупецька та Привільненська. Вони демонструють динаміку розвитку, позитив в усіх напрямках, не мають заборгованостей по зарплатах. Сьогоднішній захід є яскравим підтвердженням цих позитивних зрушень. Вдалося створити гарний спортивний комплекс, в якому не буде порожньо. Не треба чекати депутата, який повинен щось дати, щось зробити. Набагато складніше – об’єднатися і зробити щось разом. Треба навчитися жити громадою. Так жили наші діди і прадіди. В нелегких умовах тодішньої Польщі українці, через «Просвіту», різні товариства, об’єднувалися, мали спільну думку і позитивні результати. За цих півтора року мною в Радивилівську об’єднану громаду спрямовано близько півтора мільйона гривень. Це не так багато, звичайно, як би хотілося, але суттєва додача до тих коштів, які отримала громада на підтримку своєї діяльності – понад три мільйони гривень. Голова громади скрупульозно аналізує кожну земельну ділянку, кожне водне плесо, намагаючись постійно нарощувати власні надходження до бюджету. Вірю, що зовсім незабаром громади отримають право розряджатися землями поза межами населених пунктів. Головне, вірити в себе, в свої можливості, вірити в Бога і вірити в Україну. І в нас все буде гаразд.

-Дійсно важливий і гарний захід проводиться сьогодні на території Підзамчого, - сказав, звертаючись до присутніх, депутат обласної ради А.Грисюк. – Коли щось робиться, щось будується, як би це важко не було, є відчуття перспективи, руху вперед. Це значить, що громада розвивається. Тільки ми самі, свою працею, своїми стараннями можемо підняти наш рівень достатку, рівень життя.

Після завершення концертної композиції, підготовленої місцевими аматорами сцени з нагоди відкриття тренажерного залу, надходить урочиста мить перерізання стрічки. Після цього настоятель Свято-Покровської церкви с.Підзамче, протоієрей о.Василій провів обряд освячення.

По якійсь хвилі, попередньо залишивши взуття у коридорі, зал заповнює гамірна дітлашня, випробовуючи свою силу та вправність на самих різноманітних тренажерах. Підходять і жіночки поважного віку, цікавляться можливостями зміцнити тут опорно-руховий апарат. Тож голова Радивилівської ОТГ М.Карапетян дав доручення вже найближчим часом знайти спеціаліста, який опікуватиметься встановленим тут спортивним інвентарем, надаватиме рекомендації всім бажаючим оздоровитися завдяки активним заняттям.

 

Володимир Мартинюк