16 липня Україна відзначає 30 років від дня прийняття Декларації про державний суверенітет України.

 

У Радивилівській міській раді обговорили ключові моменти створення документу, який став важливим кроком нашого народу на шляху до самостійного політичного й економічного розвитку.

Цього дня тридцять років тому Верховна Рада УРСР конституційною більшістю народних депутатів – 355 голосів “за” при чотирьох “проти” та одному, який утримався, ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Документ проголосив суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах. Декларація стала важливим кроком на шляху до незалежності. Базові положення цього документа згодом стали основою законодавчих актів державного значення – Конституції та законів України.

Лекцію про історичні передумови прийняття Декларації про державний суверенітет України провів заступник начальника відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту міської ради І.А.Киричук. Він зауважив, що Декларація стала вагомим чинником консолідації всього українського суспільства. Визначення державних кордонів, які не могли бути змінені без згоди народу, можливість самостійно вирішувати справи свого державного життя, і, нарешті, проголошення економічної самостійності – найбільш вагомі принципи, закладені в тексті документу. Захід проходив за участі спеціалістів апарату міської ради, керівників відділів та її структурних підрозділів.