Пошук

Радивилів мистецький: громада поділилась концепцією творчого росту

Дата: 16.07.2020 09:28
Кількість переглядів: 1323

Фото без описуПредставники сфери культури ОТГ Рівненщини цієї середи відвідали наше місто. В основі діалогу – розвиток культурного потенціалу громади. 

У форматі реалізації програми Українського фольклорного фонду «Креативні маршрути успіхів громадами Рівненщини», обласне регіональне відділення Асоціації міст України, разом із головою відділення Тетяною Грещук, здійснили чергове виїзне засідання у Радивилівську міську раду. У складі делегації взяли участь директори будинків культури, спеціалісти та керівники відділів міських, сільських та селищних рад області.  Дорожня карта зустрічі передбачала огляд мистецьких закладів нашого міста, які забезпечують  реалізацію творчих потреб місцевого населення.

Про те, що Радивилівська ОТГ належить до числа успішних громад, зауважила у вступному слові Тетяна Грещук. Вона наголосила, що напрацьований місцевими фахівцями досвід допоможе іншим менеджерам в сфері культури визначити кращі, прогресивні орієнтири. Аби якомога більш креативно організовувати роботу на місцях. 

  • З усього видно, що питанням культури тут, в Радивилові, приділяється значна увага. Ми бачимо, як на краще змінюються села, що приєдналися до міста в процесі децентралізації. Як, завдячуючи господарському підходу, осучаснюються дитсадки, школи, клуби, дитячі майданчики. Громада довіряє своєму керівнику, а він робить усе, щоб виправдати довіру своєї громади, - підкреслила Тетяна Грещук.

Звертаючись до представників регіонального відділення АМУ, Радивилівський міський голова Микола Карапетян зауважив, що його увага завжди була зосереджена на питаннях розвитку культури. В процесі діалогу він ознайомив присутніх з структурною будовою, штатним складом  та видатковою частиною бюджету, спрямовану на утримання закладів культури. ПАРофільні спеціалісти підготували відеозвіт, який повноформатно продемонстрував,  наскільки яскраве і насичене творче життя в громаді, як неординарно тут підходять до організації концертів, фестивалів, всіх, без винятку, урочистих подій. На основних моментах  в ході цієї презентації очільник громади зупинився більш детально:

  • Маємо на своєму утриманні 33 об’єкти культури, освіти. За ці роки з місцевого бюджету було спрямовано значну частку коштів на поліпшення ситуації саме у сільській місцевості. Повірте, немає такої школи, такого дитсадка, клубу, де б не проводилася робота – десь реконструювали, десь ремонтували і добудовували. Для корисного і змістовного дозвілля жителі сільських населених пунктів отримали у клуби нові комплекти музичної апаратури. Впевнений, що наші діти мають всі умови, щоб творчо розвиватися. Майже у всіх старостинських округах запрацювали спортивні центри. Молодь має якісну альтернативу, куди спрямовувати свою енергію. Наразі триває об’ємна робота з проведення капітального ремонту у нашому міському Будинку культури. Об’єкт, який будувався ще в 70-х роках, почали обновлювати ще два роки тому. Уже вдалося замінити вікна, двері на енергозберігаючі, перекрито дах.

Загалом же, структура сфери культури Радивилівської ОТГ включає в себе міський будинок культури з п’ятьма його філіалами, централізовану бібліотечну систему з п’ятьма філіями і публічно-шкільними бібліотеками, дитячу школу  мистецтв та історичний музей. Учасники семінару мали нагоду отримати вичерпну інформацію про діяльність найбільших осередків, та на підставі власних спостережень оцінити, що і наскільки успішно вдалося зреалізувати громаді.

В яких умовах формуються мистецькі смаки тутешніх жителів, учасникам виїзного семінару продемонструвала  начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту міської ради Ірина Ковалевська.

Важливий акцент на зустрічі творчих працівників зробила представниця Українського культурного фонду, рівненська письменниця  Ірина Баковецька. Вона порадила представникам галузі вибудовувати стратегію культурного менеджменту. А задля її успішної реалізації закликала сміливо долучатися до профільного навчання, різних креативних проектів, а також не ігнорувати можливість отримувати фінансові гранти на реалізацію корисних  ідей та цікавих концепцій. Бо, чим яскравіші грані мистецького життя у громаді, тим вищий у неї потенціал, тим більше можливостей.

Прикладом того, як можна  успішно залучати додаткові фінанси у громаду методом ініціативності та прогресивних ідей, став Радивилівський історичний музей.  Рік тому мистецький заклад презентував авторський проєкт, з яким переміг у масштабному конкурсі  від Українського культурного фонду. В результаті, музей здобув кошти на закупівлю галерейної системи підвіски картин. Виставкова зала тепер повністю вписується у сучасний формат і в освітленні персональних виставок мало чим поступається рівню  галерей великого міста.

Оцінити переваги такого надбання учасники семінару змогли під час відкриття авторської виставки бродівчанина Максима Бєскова. Цей проект митця є дослідженням діалогу між внутрішнім «я» і оточенням, індивідуальним баченням світу і об’єктивної дійсності, нормами і правилами. Роботи виконані у техніці пастелі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних