П’ятдесят нових саджанців вже пустили коріння в радивилівську землю. Алею з дерев-екзотів, вслід за міським парком, цього вівторка заклали на одній із центральних вулиць Олександра Невського.

Радивилівська ОТГ вкотре відзначилась лідерськими якостями, вдруге перемігши у всеукраїнському онлайн-розіграші декоративних саджанців павловній. А все тому, що місцеві жителі наполегливіше за інших боролися за мрію, аби зробити своє місто ще більш квітучим!

До відкритого голосування, яке стартувало на початку червня, одним із перших долучився відділ освіти Радивилівської ОТГ, розмістивши на офіційній сторінці  ОВ «Павловнія Енерджі Україна» відповідний анонс, чому саме Радивилів вартий головного призу. Далі, за правилами акції, потрібно було зібрати якнайбільше лайків, щоб потрапити до списку переможців.

Умови участі у розіграші спеціалісти міськради виконали: написали, де планують висадити павловнію і поділилися цим постом на своїй сторінці у Фейсбуці. Мешканцям громади залишилося не менш відповідальне завдання: якомога ширше долучитися до імпровізованого голосування та поставити свій «лайк» за ідею.

- Було дуже непросто, - коментує начальник відділу освіти І.М.Ковалевська. – Адже поряд з нами за головний приз в цій еко-акції пробували свої сили десятки громад з усієї країни. Хоч нам і вдалося майже одразу вирватися у першу п’ятірку, інтрига з визначенням переможця зберігалась майже до самого фіналу. Тому довелося максимально мобілізуватися і залучати до  інтернет-голосування всіх знайомих, друзів, активно підключилися до участі наші працівники,  їхні родини. Проявили активність старостинські округи громади, вболівав за спільну мету і міський голова. Така консолідація зусиль не минула намарно:  з результатом майже в тисячу голосів Радивилів вкотре показав, як треба! З цим досягненням хочеться привітати усіх нас, адже  місто отримало таку красу завдячуючи саме спільній наполегливості усіх його жителів!

Днями представник ОВ «Павловнія Енерджі Україна» побував в Радивилові, щоб особисто вручити переможцям розіграшу півсотні саджанців декоративних деревець. Основну кількість павловній цього вівторка уже висадили в місті, на центральній вулиці О.Невського. Нова алея з’явилась завдяки старанням працівникам міської ради, відділу освіти, активістам молодіжної ради «Ідея». Екзотичну окрасу, як зауважила І.М.Ковалевська, також отримають обидва міських навчальних заклади, а також сільські школи громади, які суттєво примножили шанси на успіх, в результаті чого вдруге за підсумками конкурсу декоративні дерева ( а вартість одного при закупівлі вартувала б міському бюджету маже сотню гривень) – наші!

Слід зауважити, що наприкінці весни у цій же акції від луцького підприємства вийшла переможцями команда Радивилівської молодіжної ради «Ідея». Очікуваною винагородою за найвищі рейтинги громадської активності у голосуванні від радивилівців стали двадцять п’ять саджанців екзотичних дерев, які уже чудово освоїлися у міському парку відпочинку. Підростають, вкорінюються, набираються сили, щоб яскраво  зацвісти і доповнити зелену зону ніжно-фіолетовими відтінками. Усім містянам на радість.

-

***

Павловнія – надзвичайно гарне дерево, яке має багато унікальних властивостей:

Невибагливе до грунтів дерево (йому необхідно 800мм опадів на рік);

Адаптації до різних погодних умов;

Висока стійкість до шкідників та захворювань;

Завдяки глибокій кореневій системі покращує грунт, насичуючи її азотом, а також запобігає ерозії.

Для швидкого росту потребує багато вуглекислого газу, а отже виділяє багато кисню!

М’яка і легка деревина (легше інших дерев на 30%);

Енергетична цінність: 1 кг сухого дерева – приблизно 4300 ккал / кг при 0% вологості;

Під час цвітіння навесні великі квіти приваблюють бджіл – з одного гектара можна виробити близько 700 кг ароматного світлого меду;

Не схильне до усихання;

Стрижневі корені сягають 8 м в глибину і звідти отримують поживні речовини, тому інші рослини можуть вільно існувати поруч з ними.