У форматі освітніх реформ

Дата: 02.03.2020 15:49
Кількість переглядів: 424

 

Фото без описуУже без філій – як «одинадцятирічка» - продовжить свою діяльність Підзамчівська ЗОШ. «Радивилівський ліцей №2» імені П.Г.Стрижака визначено новим опорним навчальним закладом громади. Його структурними підрозділами стали Копанівська та Башарівська сільські школи.

Які з доріг ремонтувати, і якій із шкіл статус опорної надати  -  такі завдання депутати міської ради вирішували під час пленарного засідання позачергової 73-ї сесії, яка відбулась у п’ятницю, 28 лютого. За висновками постійних профільних комісій міської ради, на порядок денний сесії було винесено три питання: «Про внесення змін до міського бюджету на 2020-й рік (доповідала заступник міського голови з фінансово-економічних питань І.Ю.Довбиш), «Про внесення змін та доповнень у рішення міської ради від 07.06.2017 №278 «Про Програму соціально-економічного розвитку та культурного розвитку Радивилівської ОТГ на 2017-2020 роки (із змінами та доповненнями)  - поінформував перший заступник міського голови В.М.Ісюк), «Про опорний заклад освіти в Радивилівській ОТГ, зміну статусу діючого опорного закладу та внесення змін до статусів освітніх закладів та положень про філії» (доповіла начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту міської ради І.М.Ковалевська).

Під час голосування депутати затвердили доповнення у програмі соціально-економічного розвитку громади. Новою редакцією проєкту рішення передбачено облаштування дитячого ігрового майданчика «Я знаю правила дорожнього руху» у ДНЗ №1«Сонечко» в м.Радивилів. Цим же документом заплановано коригування завдань і заходів під час здійснення реконструкції будівлі КЗ «Радивилівський міський Будинок культури» у розділі «Освіта, культура, спорт»;  в розділі «Благоустрій» уточнено перелік доріг та вулиць комунальної власності Радивилівської ОТГ,  де цьогоріч заплановано провести капітальний ремонт: вул. Галана (780 м); вул. Гагаріна (520 м), вул.Терешкової (1,4 км); вул. О.Пчілки (350 м); вул. Козланюка (400 м); вул.Богуна (350 м); вул.Л.Українки (300 м); вул. Садова с.Підзамче (400 м); вул.Лісова с.Приски (600 м); вул. Проста с.Батьків (350 м); вул. Й.Петлюка с.Немирівка (350 м).

Після ґрунтовного вивчення всіх «за» і «проти», рішенням сесії було затверджено зміни в статусі опорного навчального закладу в с.Підзамче. Відповідно до нових вимог чинного освітянського законодавства,  в опорному закладі, без врахування філій, має навчатися  не менш як 200 учнів. І вже по цьому пункту в Підзамчівській школі на сьогоднішній день -  перша і визначальна невідповідність… В закладі немає такої кількості вихованців. Тому вважалося б грубим порушенням надалі утримувати його у статусі опорної школи. Щоб врегулювати це питання, на попередній сесії міської ради було прийнято рішення про оголошення конкурсу на визначення нового опорного закладу в Радивилівській ОТГ. Заяву на призначення статусу опорного закладу від Радивилівського НВК «школа №2-ліцей» ім.П.Г.Стрижака конкурсна комісія розглянула позитивно. Як того вимагають міністерські нормативи, в навчальному комплексі є спортзал і актова зала, їдальня на 150 місць. У закладі зараз навчається 772 учні, хоча його проектний потенціал набагато вищий -  йдеться про кількісний показник у 1176 учнів. В зв’язку з цим, конкурсна комісія рекомендувала депутатам міської ради надати цьому навчальному закладу статус опорного. 

Відтак, за результатами голосування, Підзамчівська ЗОШ І-ІІІ ступенів продовжить свою діяльність як загальноосвітня школа, без наявності структурних підрозділів-філій.  Радивилівському НВК  «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2-ліцей» ім.П.Г.Стрижака було надано статус опорного закладу з утворенням у даному закладі філій «Башарівська гімназія» Радивилівської міської ради та Копанівський навчально-виховний комплекс «Гімназія-заклад дошкільної освіти». Після змін у правовому статусі, внесено зміни також в редакцію статуту та назву Радивилівського НВК «школа №2-ліцей»: відтепер офіційне формулювання назви опорного закладу – «Радивилівський ліцей №2 ім.П.Г.Стрижака Радивилівської міської ради  Радивилівського району Рівненської області»

На подальших етапах освітніх реформ  ще один навчально-виховний комплекс «Школа№1-гімназія», який функціонує в нашому місті,  претендує на статус академічного ліцею. Про це зауважила у своїй доповіді начальник освіти, культури, туризму, молоді та спорту міської ради І.М.Ковалевська. Відповідно до законодавчих перспектив освітянського законодавства, це буде заклад, в якому навчатимуться учні старших класів (10, 11, 12)  з усього району.

Той факт, що всі школи, в тому числі й сільські філії,  після проведених правових коректив функціонуватимуть у звичному режимі, депутатам підтвердив і міський голова М.А.Карапетян. Він закликав усіх долучитися до роз’яснювальної роботи серед населення, аби громадяни помилково не сприйняли установчі зміни за наміри до скорочення закладів у освітньому просторі громади. Ці кроки якраз і направлені на те, аби зберегти і максимально модернізувати освітню базу об’єднаної громади.

Наталка Янчин

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних