В центрі уваги – людина та її потреби

Дата: 27.02.2020 09:44
Кількість переглядів: 492

Фото без описуФахівці соціальної сфери  об’єднаних територіальних громад Рівненщини, спільно з представниками управлінь праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій області, стали учасниками обласного семінару-навчання в Радивилівському ЦНАПі, що організований департаментом соціального захисту населення Рівненської облдержадміністрації. Цього разу мотивацією для колективного візиту стало вивчення роботи з програмним забезпеченням під назвою «Соціальна громада»: ось уже рік, як фахівці з питань соціального захисту населення Радивилівської ОТГ приймають та опрацьовують документи в електронному вигляді. Навіть найбільш кропіткі справи, як от зокрема, отримання пільг, допомог та субсидій, тепер стали мобільнішими, і таке оперативне оформлення дозволяє скоротити час для прийняття рішення вдвічі швидше - майже на тиждень.

Участь у виїзному семінарі взяла перший заступник департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Анна Закусілова. Вона підкреслила, що потреба в організації такого спілкування стояла дуже гостро, оскільки вже у найближчому часі  програмний комплекс «Соціальна програма» буде впроваджений у інших територіальних громадах області.

  • Вважаю, що надану нам Радивилівською громадою можливість перейняти досвід кожен із присутніх має використати максимально ефективно. Чим більше навчимося, тим менше буде надходити звернень, невдоволень і скарг.

Очільниця профільного департаменту наголосила, що в основі служб соціального захисту населення є головне правило – людина та задоволення її потреб. А тому усі зусилля  слід спрямовувати на якомога якіснішу організацію роботи з надання відповідних адміністративних послуг соціального характеру.

  • Для ефективнішої роботи структурних підрозділів на місцях вводиться електронний документообіг. А це не тільки мінус величезні витрати на папір. Сьогодні скорочують посади фахівців органів соцзахисту райдержадміністрацій в зв’язку з тими, що функції прийому документів передають на органи ОТГ. І мене відверто дивує, чому окремі керівники управлінь праці та соцзахисту населення районних адміністрацій не хочуть чути і уникають злагодженого порозуміння з керівниками територіальних громад? Жодних «перетягувань» покривал не повинно бути у питаннях, які торкаються безпосередньо  інтересів громадян.

Про те, що усі громади країни постануть перед викликом ефективніше працювати в сфері надання соціальних послуг, наголосив і заступник Радивилівського міського голови з гуманітарних питань О.Пастух.

  • Адже категорія соціально-вразливих верств населення стає все більш чисельною. Тому наше завдання - максимально покращити умови обслуговування таких людей.

Для того, аби на прикладі проілюструвати об’єм роботи в цьому напрямку, усіх учасників семінару було запрошено на відвідини відділення денного перебування територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Коротку характеристику напрямків роботи відділення надав директор терцентру В.Гетьман. У позитивних відгуках фахівці соцсфери, які прибули з різних куточків області, відзначили, наскільки високо за рівнем організації реабілітаційних заходів для вразливих категорій громадян знаходиться Радивилів.  Гості погодилися, що одне відділення цілком відповідає показникам цілого санаторного комплексу. Адже тут є і соляна кімната, і рідкісна підвісна реабілітаційна система «Павук», а віднедавна ще з’явилися і процедури із грязелікування.

Після ознайомчої екскурсії у приміщенні ЦНАПу відбулося розгорнуте навчання, яке провели завідувач сектору  соціального захисту населення міської ради К.Наконечна та провідний спеціаліст сектору М.Мацкевич.

- Ми стали першою громадою в області, хто у повноцінному режимі впровадив у користування програмний комплекс електронного документообігу «Соціальна громада». А тому вже маємо певні напрацювання в цьому напрямку, - прокоментувала хід семінару завідувачка профільного сектору К.Наконечна.  – Приємно, що наш досвід у певних питаннях, а це йдеться саме про надання пільг, субсидій та матеріальних допомог, може стати певним методичним посібником для інших. Основною перевагою цієї програми є оперативність та можливість одночасно охопити широкий спектр потреб заявника. Так, наприклад, прийшовши зареєструвати народження дитини, батьки можуть тут же оформити грошову допомогу від держави, а також зареєструватися у черзі в дитсадок. Усе в одному приміщенні, без потреби оббивати пороги різних установ та кабінетів.

Побувала Наталка Янчин



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних