5 лютого 2015 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про пробацію» – це крок назустріч європейським стандартам роботи з правопорушниками та можливість їх виправлення без позбавлення волі.

У суспільстві існує стереотип, що за скоєний злочин, правопорушника необхідно запроторювати за ґрати. Але, при цьому необхідно враховувати, як тяжкість злочину, так і соціально-психологічну характеристику особи, яка його вчинила. Адже, не всі правопорушники заслуговують на позбавлення волі і до них можуть бути застосовані альтернативні покарання.

Пробація – це передусім реальна можливість для особи, яка вчинила правопорушення, змінитись без ізоляції від суспільства, при цьому, отримати необхідну моральну підтримку, консультації, допомогу щоб зберегти сімейні стосунки, роботу, житло або віднайти чи створитити їх. Звичайно, для цього необхідним є бажання особи. Саме тому, діяльність пробації базується на індивідуальному підході до кожного правопорушника. 

Головною метою пробації є безпека суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

Так на сьогодні в Радивилівському районі, виправленням правопорушників без позбавлення волі діє Радивилівський районний сектор філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області, де працівники пробації здійснюють не тільки контроль за поведінкою засуджених, але і займаються соціально-виховною роботою, визначають криміногенні потреби, які призводять до скоєння злочинів та допомагають  у їх вирішенні.

Хочеться подякувати за співпрацю нашим партнерам, а саме Радивилівському міському центру соціальних служб для сім’ї дітей, та молоді, службі  у справах дітей Радивилівської міської ради, Радивилівській районній філії Рівненського обласного центру зайнятості, працівникам Радивилівського відділення поліції та органам місцевого самоврядування району, які допомагають та сприяють у роботі з особами, які опинилися у конфлікті зі законом.

Радивилівський районний сектор філії                                                                        Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області