У Радивилові було організовано інформаційний майданчик, де вивчали найбільш прогресивні методи досягнення енергоефективності та енергоощадності в багатоквартирному  будинку.  У залі засідань міської ради відбувся відкритий семінар: до діалогу долучилися голови уже створених  ОСББ м.Радивилова, а також ті, хто ще тільки міркує над перевагами нової формули утримання будинку за головним принципом ОСББ «Свої гроші – своїми руками – на свою власність.»

Наскільки ефективніше відбувається  реформування житлового фонду, коли відповідальність за його утримання беруть безпосередньо свідомі мешканці, наголосив у своєму вітальному слові Радивилівський міський голова Микола Карапетян.

  • Щоб ваші будинки стали кращими та більш затишними, і організована ця зустріч із профільними рівненськими експертами. Певний відрізок часу минув, відколи у нашому місті спостерігалась дуже активна тенденція зі створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. У цьому напрямку Радивилів демонстрував одні із кращих результатів по всій області. І позитивних прикладів того, як ефективно можуть господарювати ці об’єднання, у нас чимало. Зокрема – дві двоповерхівки на вулиці Почаївській, які перебували, практично, в аварійному стані. Але новий формат їх господарювання дозволив зробити капітальну трансформацію – у цих будинках повністю замінено вікна й двері, відремонтовано дахи, оновлено фасади. Такі кардинальні зміни не лише покращили естетичний вигляд цих багатоквартирних помешкань, а й дали змогу десяткам родин отримати більш якісні  умови проживання. І, що немало важливо, заощаджувати кошти на енергоносіях. І в сьогоднішніх умовах можна зробити свій дім комфортнішим та кращим. Як це зробити на максимально вигідних умовах, щоб мінімізувати  навантаження на сімейні бюджети шляхом державної підтримки та кредитних програм, розкажуть запрошені експерти, - поінформував очільник громади.

Далі більш детально про енергозбереження та енергоефективність учасникам семінару розповіли Михайло Лук’яник, регіональний радник Програми підтримки Фонду енергоефективності України, Олена Фомич, представниця ГО «Ресурсний центр підтримки ОСББ Рівненщини», голова одного з ОСББ м. Рівне.

Про зміни в законодавстві, відповідно до яких вже з першого травня цього року комунальні підприємства перестануть обслуговувати багатоквартирні житлові будинки, учасників семінару поінформувала Олександра Семчук, заступник начальника головного управління житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації:

  • Оскільки всі квартири на сьогоднішній день перебувають у приватній власності, то люди, які там проживають, і є співвласниками багатоквартирного будинку. Відтак, стоїть питання, що комунальні підприємства не зобов’язані будуть надавати послуги з їх утримання. Тому є сприятлива можливість обирати, які саме механізми допоможуть якомога ефективніше організувати господарське утримання свого багатоквартирного будинку. Для об’єднання співвласників багатоквартирних будинків осіб сьогодні відновлено державне фінансування, спрямоване на поліпшення житлових умов та досягнення енергоефективності шляхом заміни вікон, дверей, утеплення горищ та фасадів, заміни дахів.