У Радивилівській громаді створено першу патронатну сім’ю

Дата: 21.02.2020 16:26
Кількість переглядів: 611

Фото без описуБагатодітне подружжя Надії Іллічни та Анатолія Миколайовича Романюків виконуватиме  патронаж над дітьми на час подолання їхніми батьками складних життєвих обставин.  Під патронат також можуть потрапляти і немовлята, від яких відмовились, або діти-сироти. Відповідно до державної стратегії,  в майбутньому саме такі сім’ї стануть альтернативою дитбудинкам та школам-інтернатам.

 

Договір про надання послуг патронату над дитиною між органом опіки та піклування Радивилівської міської ради в особі міського голови Миколи  Карапетяна та патронатним вихователем Надією Іллічною було підписано у п’ятницю, 21 лютого. Таким чином, на Рівненщині з’явилась друга патронатна родина. Слід зауважити, що 30 жителів області виявили бажання створити патронатні сім’ї. Втім, 28 претендентів було визнано такими, що не відповідають основним вимогам. І лише дві родини  - з Гощі та Радивилова - успішно пройшли навчання у Івано-Франківському обласному центрі соціальних служб для сім’ї дітей та молоді. Відповідно до п’ятитижневої програми підготовки патронатних вихователів, кандидати з Радивилова отримали підтверджуючий сертифікат. Цей документ дає їм всі законодавчі підстави, щоб розпочати патронатний супровід дітей.

Вичерпні роз’яснення про особливості такого піклування надала Олена Пісарева, начальник служби у справах дітей Радивилівської міської ради:

- Патронатна сім’я – це коли дружина виконує обов’язки вихователя, а чоловік  – її помічник. Це безперервний процес, за який держава нараховує патронатним вихователям заробітну плату, трудовий стаж.  У складних життєвих обставинах, відповідно до обліку служби у справах дітей Радивилівської міської ради, на території громади  перебуває чотири сім’ї.  Одинадцятеро дітей, які у них проживають, можна вважати потенційними підопічними патронатних вихователів. Уже  на найближчому засіданні виконавчого комітету буде поданий проект рішення, відповідно до якого є потреба влаштувати на тимчасове проживання у патронатну сімю двох братів шкільного віку. Доки біологічні батьки хлопчиків працюватимуть над покращенням умов проживання, адже дім знаходиться в аварійному стані, дітей доглядатимуть патронатні вихователі. Контролюючий супровід проблемної сім’ї здійснюватиме фахівець з соціальної роботи служби молоді. А от координацію роботи патронатних вихователів буде проводитися службою у справах дітей.  Треба сказати, що це подружжя кілька років тому вже зверталося у нашу службу з наміром створити прийомну сімю. Але, на жаль, в силу певних обставин, реалізувати це тоді не вдалося. Всі ці роки сімя Романюків не полишила бажання поділитися теплом своїх сердець, тому скористалась альтернативною пропозицією і успішно пройшла відбір на патронатне виховання. А це було не так й легко. Профільні експерти проводили дуже жорсткий відбір серед сімей-кандидатів, з усією скрупульозністю підходили до оцінювання побутових умов їхнього проживання.  Будь-яка дрібниця в будинку чи надворі, яка становила б потенційну  небезпеку дитині (адже мова йде і про догляд малюків раннього віку), мала бути беззаперечно усунена. При цьому, психологи часто спілкувалися із кожним із батьків, моделювали різні ситуації та оцінювали, наскільки швидко родина здатна мобілізувати свої дії у непередбачуваних випадках.

Аби таких «форс-мажорних» випадків траплялося якомога менше,  плече підтримки родині Романюків  нині готова підставити міждисциплінарна команда, до складу якої входять представники місцевого відділення поліції, служби у справах дітей, міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. А також відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту міської ради, бо, відповідно до рекомендацій,  дітей, які прибувають з різних населених пунктів під патронатне піклування, слід оприділити у навчальний заклад, найближче розташований за місцем проживання вихователів.

Про те, що громада усіляко підтримуватиме державну стратегію щодо створення патронатних сімей, наголосив і заступник міського голови О.Пастух:

- Термін перебування дитини у патронатній сім’ї не може перевищувати трьох місяців. За цей час біологічні батьки повинні докласти усіх зусиль, аби стати на шлях виправлення, змінити поведінку, і далі сумлінно виконувати свої зобов’язання. Якщо ж вони грубо ігнорують цей шанс,тоді настає процес позбавлення їх батьківських прав.

Найболючіше, що може трапитися в житті, це коли в рідному домі діти почуваються незахищеними та нікому не потрібними. Про це своїми міркуваннями з першою патронатною сім’єю громади поділився і міський голова М.Карапетян. Після двостороннього закріплення підписами договору про співпрацю, він щиро побажав багатодітному подружжю успішно впоратися із новими викликами: 

 -Я бажаю, щоб у вас склалося все якнайкращим чином. Ваша сімя наважилася на відповідальний крок. Але в моїх очах ви, перш за все, відкрили свої серця для богоугодної справи. Сподіваюся,  що станете гарним взірцем для інших патронатних сімей.

Виховавши п’ятеро власних дітей, Надія та Анатолій Романюки щиро вірять, що з Божою допомогою цей багатий досвід допоможе їм у нелегкій патронатній роботі:

  • Двоє наших найстарших  нині проживають окремо, бо вже мають власні сім’ї. А от троє молодших поряд, і вони наші однодумці і помічники у цій справі.  Усі питання звикли вирішувати дружно, тож будемо разом старатися, щоб огорнути всіх наших вихованців домашньою турботою і сімейним теплом , - щиро поділилась своїми сподіваннями патронатний вихователь Надія Романюк. - І, головне, покажемо добрий приклад, якою великою може бути сила родини.

Спілкувалась Наталка Янчин 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних