Прикладом сучасної моделі документального обслуговування громадян за різними моделями  життєвих ситуацій є Радивилівський ЦНАП, відкриття якого відбулось минулоріч у травні. Новостворена структура, яка працює в режимі прозорого офісу, відіграє ключову роль у взаємовідносинах «влада-громада», і, окрім того, дедалі частіше викликає цікавість тих ОТГ, де центри надання адміністративних послуг щойно перебувають на етапі проектних задумів.

Про функціональні можливості осередку, який працює за принципом «єдиного вікна», і де громадяни можуть отримати максимум компетентних відповідей та допомоги, представникам Клеванської ОТГ, разом з якими прибула і заступниця селищного голови Клеванської об’єднаної територіальної громади І.І.Тимощук, розповіла керівник Радивилівського ЦНАПу М.В.Пастух. Вона коротко охарактеризувала стандарти роботи та окреслила перелік адміністративних послуг, нині доступних жителям територіальних громад  району.

- В цілому, наш ЦНАП надає більше двохсот послуг, окрім центрального офісу в місті, функціонують ще і два віддалених робочих місця адміністраторів центру  у Дружбівському та Підзамчівському старостинських округах. Ці філіали обладнані меблями та сучасною оргтехнікою завдяки співпраці громади з програмою «U-LEAD з Європою». Працює ЦНАП не за принципом структурного підрозділу, а як постійно діючий робочий орган. У  центрі працюють десять  адміністраторів, які надають адмінпослуги «на всі випадки життя». Це, зокрема, і реєстрація нерухомого майна, реєстрація бізнесу, послуги Держгеокадастру, послуги соціального характеру. 

У ЦНАПі також можна отримати свідоцтво про народження дитини, зареєструвати місце проживання, подати документи для отримання допомоги при народжені дитини, або якщо сім’я після народження третьої дитини отримала статус багатодітної – подати документи на отримання допомоги від держави як багатодітна сім’я, зареєструватися в електронній черзі в дитсадок.

Одними із найбільш затребуваних вважаються послуги соціального характеру – про це більш детально розповіла завідувач сектору соціального захисту населення К.В.Наконечна. Це і призначення житлових субсидій, і допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, і державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям тощо. Вона зауважила, що прийом документів на оформлення таких соціальних допомог і житлових субсидій проводиться як у ЦНАПі у м.Радивилові, так і на віддалених робочих місцях у старостинських округах. Радивилівський ЦНАП один із перших, який працює за програмою Мінсоцполітики «Соціальна громада», тобто документи передаються в управління соцзахисту райдержадміністрації в електронному вигляді, а паперові документи доносяться згодом, що дозволяє працівникам управління оперативно розглянути електронну справу та призначити ту чи іншу соціальну допомогу або субсидію. Цей напрямок роботи чи не найбільше зацікавив учасників делегації, адже, як зауважила заступниця клеванського селищного голови  І.І.Тимощук, наразі ЦНАП у них діє у форматі відділу. Тож громада вдячно бере до уваги успішні концепції сусідніх ОТГ, вивчає їх досвід, аби згодом обрати для себе прийнятну модель організації подібного центру на своїй території.

Важливі акценти під час ознайомлення з роботою ЦНАП розставив керуючий справами виконавчого комітету міської ради С.В.Гуща. Він наголосив, що під час реалізації всього проекту міська рада заручалась фінансовою підтримкою Мінстерства соціальної політики України та однією з найбільших програм міжнародної технічної допомоги для України з підтримки децентралізації  «U-LEAD з Європою».