Радивилів ділиться практикою міжмуніципального співробітництва

Дата: 20.09.2019 09:15
Кількість переглядів: 379

Фото без опису

У четвер, 19 вересня, в залі засідань міської ради відбувся семінар-навчання: представники міських та сільських рад краю переймали  на прикладі Радивилівської ОТГ досвід об’єднання ресурсів з громадами-сусідами, що в подальшому відкриває ширші можливості для ефективного розвитку територій.

Очолив виїзне засідання директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий. У вступній частині семінару він підкреслив наступне:  

- Радивилівська громада - одна із тих, яка найбільш активно використовує досвід міжмуніципального співробітництва, адже на основі підписаних договорів про співпрацю громад тут уже вдалося залучити додаткові інвестиції на розвиток кількох соціально-важливих проектів. Загалом же, формулу міжмуніципального співробітництва, яке набирає дедалі більших обертів на теренах області,  менш чисельні громади могли б вважати своїм, так би мовити, порятунком. Адже далеко не у всіх є фінансова спроможність створити одразу, наприклад, власний ЦНАП чи організувати вивезення та утилізацію твердих побутових відходів. Тож нагоду отримувати увесь необхідний спектр  адміністративних, соціальних, медичних, позашкільних  послуг слід шукати саме у  співробітництві з більш потужною громадою, заключивши з нею відповідний договір.

Оскільки такі навчальні заходи не лише дають можливість учасникам поглянути на розвиток інших територій, а, у свою чергу, є чудовою нагодою приймаючій стороні презентувати свої найкращі напрацювання, слово взяв міський голова Микола Карапетян. Він розповів гостям про багаторічну кропітку роботу, і чималі досягнення Радивилівської ОТГ - як її результат.  

Досвідом Радивилівської ОТГ у сфері міжмуніципального співробітництва, перепони та ризики, які слід при цьому врахувати, поділилась Орися Сиротюк, начальник відділу економічного розвитку, інвестицій, транспорту та регуляторної діяльності Радивилівської міської ради. За її словами, торік громада виступила ініціатором і на сьогоднішній день має три укладених та зареєстрованих договори про міжмуніципальне співробітництво – два із Крупецькою та один -  із Козинською сільськими радами. Їх підписання вже ознаменувалось  певним успіхом – Радивилівська ОТГ потрапила у число переможців  щорічного обласного конкурсу проектів для розвитку територіальних громад, який вперше було націлено на тематику співробітництва ОТГ. Відповідно до результатів конкурсу, одразу два проекти отримали додаткове співфінансування із обласного бюджету:  перший торкається покращення надання соціальних послуг Радивилівської міської та Крупецької сільської територіальних громад. Відповідно до його положень, уже проведено ремонтні роботи у частині приміщення Радивилівського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), придбано необхідне обладнання для терапевтичних процедур - кабіну та всі необхідні комплектуючі для кінезотерапії  (йдеться про метод лікування опорно-рухового апарату та суглобів кінцівок). На ці видатки із обласного бюджету було залучено майже 200 тисяч гривень, дольова співучасть Крупецької ОТГстановить майже 30 тисяч гривень, Радивилівської – в межах шістдесяти тисяч гривень. Другий проект стосується розширення матеріально-технічної бази та покращення освітніх умов у нещодавно облаштованому в м. Радивилів  інклюзивно-ресурсного центру.

Схвальну оцінку таким досягненням висловив, зокрема, радник Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Михайло Шелеп.

-За рахунок договорів про міжмуніципальне співробітництво, Радивилівська громада разом з громадами-сусідами скористалися додатковими фінансовими ресурсами, і переконалися, що такі ініціативи здатні позитивно впливати на хід вирішення їх потреб.  На прикладі Радивилівської ОТГ  будемо намагатися донести  новому керівництву області той меседж, що міжмуніципальне співробітництво -  пріоритетна тема, яка потребує більш широкої програмної підтримки. Адже ефективна у питаннях залучення додаткових коштів на вдосконалення місцевої інфраструктури громад. Відтак, сподіваємося, вже невдовзі кількість таких договорів буде більша, і співпраця громад – активніша. На сьогодні в області укладено 10 таких договорів, - підкреслив Михайло Шелеп.

Формат семінару передбачав також відвідування ЦНАПу, де його керівник Марія Пастух розлого охарактеризувала діяльність установи, що  діє за принципом «єдиного вікна», надаючи відвідувачам більш як сотню різновидів адміністративних послуг. Гості також ознайомилися з кращими практиками терапевтичного оздоровлення жителів громади й всього району, що напрацьовані медперсоналом відділення денного перебування Радивилівського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), і нині якісно підтримуються керівництвом міської ради в особі міського голови Миколи Аракеловича Карапетяна.  Далі відвідали  Немирівське старостинство, побували у оновленій  школі, капітально відремонтованому адміністративному приміщенні округу та сучасному тренажерному центрі в с.Батьків, відкриття якого відбулось цього літа.

Фото без описуФото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних