За підсумками досліджень оборонних бастіонів Перенятинського замку

Дата: 13.02.2019 16:54
Кількість переглядів: 603

 

Фото без описуУ с.Перенятин Башарівського старостинства Радивилівської ОТГ на місці древнього поселення з донині чудово збереженим оборонним валом відбулися класичні археологічні розкопки. Цієї осені, за майже тиждень роботи рівненських науковців, було виявлено доволі-таки цікаві історичні артефакти, датовані серединою 16-го, початком 17-го століть. Серед знайденого - старовинні монети,  підківка від справжнього козацького чобота, давнє кресало а ще - чимало фрагментів кількасотлітнього керамічного посуду. Усе це дозволило більш чітко сформувати історичну картину, представники яких культур жили поблизу Радивилова кілька століть тому, як, зокрема, був влаштований їх соціально-побутовий устрій.

 

Чотири сотні літ тому, на думку археологів, на досліджуваному ними місці був розташований великий замок, від якого, найімовірніше, і походить назва сусіднього з Перенятином села - Підзамче. Про це і свідчать досліджувані залишки земляних валів середньовічного городища, що в далекому минулому слугували надійним форпостом його жителям. До пошуків старовини, які розпочались у листопаді 2018-го, були залучені студенти історичного факультету Рівненського державного гуманітарного університету, а також усі загальноосвітні заклади Радивилівської об'єднаної громади. Впродовж всього часу перебування археологів у Перенятині, у роботах їм активно допомагали як учні, так і педагоги шкіл Підзамчого, Башарівки, Дружби, Немирівки, обох міських навчально-виховних комплексів. Школярі мали, без перебільшення, унікальну нагоду - на власні очі побачити, наскільки цікаво про історію рідного краю здатна розповісти земля.

В середу, 13 лютого, у актовій залі Радивилівської дитячої школи мистецтв відбулась підсумкова конференція за участю керівника  науково-дослідної експедиції, співробітника охоронної служби Інституту археології Національної Академії Наук України Олексія Войтюка. Підготовлений ним звіт про перебіг та підсумки археологічної розвідки зацікавив чималу аудиторію: у перенаповненому залі були присутні вчителі історії об’єднаної району, старшокласники,  представники ЗМІ, а також ініціатори проведення досліджень – голова Радивилівської ОТГ М. А. Карапетян, керівник ГО «Центр дослідження відродження Волині» В.М.Дзьобак.

На підсумковій зустрічі у Радивилові куратор археологічної розвідки Олексій Войтюк продемонстрував відеодоповідь про те, як у давніх поселеннях  змушені були будувати такого великого типу оборонні споруди, адже турецько-татарські набіги на той час були масовим явищем. Перенятинський замок, який, на жаль, не зберігся до наших днів, від навали ворога захищало укріплення (вал) - зведене, за компетентними оцінками, у середині 16 століття. Через вал нині проходить дорога, тож частина історичної споруди знищена. Але у своєму первозданному вигляді це був вражаючих розмірів захисний насип прямокутної форми. Згідно із визначеними замірами, його контури досягали 180 на 160 метрів квадратних. Завдяки роботі археологів, радивилівська аудиторія мала унікальну можливість побачити, як би могло виглядати давнє укріплення довкола перенятинського замку. Відтворені ескізи не могли не вражати масштабами тієї споруди та її неприступністю: шлях до містечка нападникам спершу перегороджував сухий рів, ширина його верхньої частини – близько 9 метрів, далі був, власне, вал, по всьому периметру укріплений дерев’яною стіною. Головні ворота охоронялись із в’їзної башти, обнесеної  частоколом. Висота такого укріплення -  близько 12 метрів. Штурмувати такі оборонні споруди було, насправді, досить складно, констатував Олексій Войтюк.

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних