ОСОБЛИВИМ ДІТЯМ - СУЧАСНИЙ ПРОСТІР ДЛЯ РОЗВИТКУ

Дата: 06.02.2019 17:42
Кількість переглядів: 909

Фото без описуСтворили практично «з нуля» на базі міського НВК «школа№2-ліцей». У середу, 6 лютого, тут вже й відбулись святкові входини. Символічну стрічку перерізали на порозі першого на Радивилівщині інклюзивно-ресурсного центру, де діти з особливими освітніми потребами всього району отримуватимуть психолого-педагогічну підтримку.

Кожен день у житті людей з особливими потребами наповнений прагненням пристосуватися до самостійності, бажанням самовдосконалення, аби в майбутньому приносити користь у своєму оточенні. Незважаючи на деякі невдачі та проблеми зі здоров’ям, надія знайти своє місце у суспільстві не полишає їх. Головне для таких людей, що життя є, і воно продовжується. Аби це життя не було позбавлене шансів на самореалізацію, у травні 2017 року Президентом України П.Порошенком була підтримана Концепція розвитку інклюзивного навчання в нашій державі та внесені зміни до Закону України «Про освіту» стосовно особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг. Відтак, вперше на законодавчому рівні були визначені такі поняття як «інклюзивне навчання», «особа з особливими освітніми потребами», «індивідуальна програма розвитку». Тож за останні роки, як ніколи раніше, інклюзивна освіта набула пріоритетного значення.  Задля системної підтримки та супроводу дітей з особливими освітніми потребами по всій країні започаткували створення спеціалізованих  інклюзивно-ресурсних центрів. Такі осередки нині з’являються в кожному регіоні з метою забезпечувати освітні права дітей з інвалідністю, віком від 2 до 18 років, підтримувати їх на шляху здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, під час навчання у професійно-технічних навчальних закладах, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини, надання психолого-педагогічної допомоги та забезпечення системного кваліфікованого супроводу.

У Радивилівській об’єднаній територіальній громаді також було підтримано державну ініціативу стосовно розвитку та вдосконалення інклюзивного середовища. Відповідним рішенням сесії влітку 2018-го було створено комунальну установу «Радивилівський інклюзивно – ресурсний центр». Минуло небагато часу, і сучасний навчально-розвивальний заклад гостинно відчинив двері своїм першим відвідувачам. Для проведення корекційних занять діток з особливими потребами переобладнали частину приміщення міського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. №2-ліцей» ім. П. Г. Стрижака. Під майбутній центр облаштували три кабінети, зону для очікування, окремий вхід обладнали пандусом.

Цього тижня під’їзд до головного входу – наче на святковій картинці – оздоблений повітряними кульками. Адже інклюзивно-ресурсний центр запросив на урочистості входини. З такої нагоди з привітаннями завітали і почесні гості – заступник голови Рівненської ОДА О.Корнійчук,  голова Радивилівської ОТГ М. Карапетян, його заступник з гуманітарних питань О.Пастух, начальник відділу освіти, культури, туризму Радивилівської міської ради І.Ковалевська, голова Радивилівської райдержадміністрації О.Ващук, начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Козинської ОТГ М.Вижицька, керівники дошкільних закладів об’єднаної громади, педагоги, батьки і, власне, ті, найменші, для, кого й було організовано сучасний простір для навчання та виховання.

Підкреслюючи важливість фрази, що «всі, без винятку, діти повинні отримувати якісну освіту», яка за довгі роки на керівній посаді переросла у життєве кредо, першим мав слово Радивилівський міський голова:

- Неабияк приємно відкривати цей центр. Це великий здобуток нашої громади і всього району. Адже разом, спільними зусиллями, було організовано такий заклад, у якому  матимуть можливість навчатися не тільки діти з особливими освітніми потребами міста, а й жителі сусідніх Козинської та Крупецької громад, всього району. На Радивилівщині кількість дітей,  віком від 2 до 18 років складає 5754 чоловік. З них у закладах освіти нашої громади здобувають освіту 18 дітей з особливими потребами. Відтепер всі вони будуть обслуговуватись на базі цього інклюзивно – ресурсного центру. І це тільки початок,  - підкреслив міський голова, наголошуючи, що цей напрямок буде розвиватися й надалі. Вже за рік цей навчальний центр матиме ще більші можливості. 

Щиро привітав Радивилівщину із таким важливим соціальним здобутком і заступник голови Рівненської ОДА О. Корнійчук, відзначивши, що у Радивилові вдалось обладнати на тепер - один із найкращих в області інклюзивно-ресурсних центрів. Посадовець поінформував, що така ініціатива нині знаходиться під особистим патронатом дружини президента – Марини Порошенко:

  • Тому маємо необхідне фінансове підкріплення, аби створювати відповідні умови та комфортний простір для розвитку особливих діток, наповнювати його новими можливостями і новим змістом. Це і справді дуже велика справа. В області це вже сімнадцятий інклюзивний центр. Загалом же їх має бути більше тридцяти по всій Рівненщині. Важливо, аби в кожній громаді ось так уважно ставилися до діток з особливими освітянськими потребами.

У реєстрі Радивилівського інклюзивно-ресурсного центру вже перебувають 36 дітей, з них 4 дитини дошкільного віку. Його діяльність забезпечують керівник центру – на цю посаду призначено досвідченого психолога Наталію Вікторівну Кошельник,  вчитель-логопед, практичний психолог, вчитель-реабілітолог.

В  кожного із фахівців передбачена робота з дітьми, в яких є інтелектуальні порушення, порушення зору, слуху, мовлення, опорно-рухового апарату, а також складні вади психофізичного розвитку. Постійними відвідувачами центру є також категорія дітей, які мають  труднощі у засвоєнні навчальних програм. Таким вихованцям у центрі завжди напоготові надати психолого-педагогічну допомогу, провести з ними серію реабілітаційних заходів, спрямованих на корекцію пізнавальних процесів, емоційно-вольової сфери, довільної саморегуляції. Кожне таке заняття сприяє розвитку комунікативних навичок дітей з особливими освітніми потребами, готує їх до основних викликів сучасного світу, адже вони перебувають в постійному діалозі, взаємодіють як з батьками, так і з  педагогами.  А первинний прийом батьків дітей зазначеної категорії або їх законних представників проводиться у кабінеті керівника центру.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних