На виїзному семінарі у Радивилові побували голови, секретарі, члени виконавчих комітетів сільських та селищних рад області, які лише нещодавно наважились на перші кроки в напрямку адміністративно-територіальної реформи і нині - в пошуку ефективних способів впровадження на своїх територіях ключових концепцій децентралізації. Головувала на засіданні виконавчий директор Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Грещук.

У вступному слові вона щиро подякувала Радивилівському міському голові М.А.Карапетяну за безвідмовну практичну допомогу громадам-початківцям. Адже Радивилівська ОТГ свого часу  стала однією з перших у області, де села об’єдналися навколо міста. Попри те, що стали першопрохідцями на шляху децентралізації, радивилівцям вдалось за, порівняно, короткий термін, напрацювати власний прогресивний досвід та закріпити впевнені позиції на карті адміністративно-територіального устрою країни, що якраз проходить оновлення.  Але, щонайважливішим є те, що переваги внаслідок передачі повноважень на місця відчули жителі кожного села, кожної вулиці. Про це в ході засідання зауважив Радивилівський міський голова М.А.Карапетян,  який в деталях розповів учасникам семінару про реформу децентралізації на прикладі Радивилівської ОТГ.  Те, як нині крок за кроком змінюється на краще життя на об’єднаній території, засвідчила яскрава, насичена різноплановими світлинами, відеолінія.  Характеризуючи фотозвіт від початку утворення громади, міський голова коротко зупинився на основних досягненнях та напрацюваннях. А таких, насправді, не так уже й мало. Адже  за цей час у кожному старостинстві з’явилися нові дитячі майданчики, суттєво поліпшився комфорт у загальноосвітніх навчальних закладах. Увесь цей час в планах розвитку громади – капітальні та планові ремонти, заміна покрівель та внутрішніх систем опалення, зведення котелень на альтернативному паливі, відкриття додаткових груп у сільських дитсадках. Належним чином організовано і довіз учнів на навчання. Ще на початку зими новий шкільний автобус було придбано для Підзамчівського загальноосвітнього опорного закладу І-ІІІ ступенів. А першовересень 2017-го приніс таку ж щасливу подію у шкільне життя Башарівського старостинства. Справжня гордість усієї громади - новенький міський дитсадок «Усмішка», урочисте відкриття якого відбулось у січні цього року. Завдяки реалізації цього проекту вдалося вирішити питання чималої черги в потребі забезпечення наймолодших містян дошкільною освітою. Нині на етапі капітального оновлення перебуває один із найбільш занедбаних дитсадків, який у такому плачевному стані дістався у спадок громаді – дошкільний навчальний заклад Підзамчівського старостинства.

Враження від побаченого плавно переросли у  жвавий  діалог. Оскільки більшість із присутніх об’єднує спільний клопіт: як належним чином організувати освіту, медицину, культуру, облаштувати дорожню інфраструктуру, розвинути соціальну сферу. І на цьому етапі розвитку територій дуже доречним є саме досвід та безпосереднє спілкування з очільниками тих громад, які уже зуміли чітко визначити маршрут до успіху, зауважила виконавчий директор Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Грещук. Далі на учасників семінару чекала імпровізована екскурсія. У переліку закладів, які відвідали члени Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України у Радивилові – чи не єдине у області реабілітаційне відділення, де пенсіонери та жителі громади з особливими потребами мають змогу безкоштовно оздоровитися. З роботою відділення денного перебування Радивилівського територіального центру соціального обслуговування громадян (надання соціальних послуг) гостей ознайомила завідувачка Г.М.Коханець. Позитивний досвід того, як функціонує сучасне дошкілля, учасники семінару почерпнули під час відвідини капітально оновленого дитсадка №2 «Усмішка». Свої двері представникам регіональної платформи АМУ гостинно відчинив і місцевий приватний підприємець В.Л.Левценюк, ознайомивши з сучасними технологіями у напрямку виготовлення харчових напівфабрикатів.

Наталка Янчин